Hoe technologie soms onverwachte gevolgen kan hebben…

Een student toont trots op Instagram hoe naast het scherm waarop er examen moet afgelegd worden de hele cursus uithangt. Het was dom om dit publiek te delen. De opleiding ontdekte het zo. Pikant detail, de proctoring software had het niet gevlagd als ‘potentieel vals spelen’. Trouwens die software blijkt toch vaak vooral een placebo. Gevolg: de opleiding waar dit voorval gebeurde, neemt nog steeds examens af via laptops en computers, maar… op de campus*.

Nu AI met ChatGPT makkelijk teksten kan fabriceren, hoe kan je weten of een student de tekst zelf schreef? Een van de meer zekere oplossingen: laten schrijven onder toezicht, dus wellicht best op campus*.

Ik moest aan dit alles denken toen ik deze tweets zag passeren:

Terwijl ik hier en daar pleidooien zie voor het afbouwen van evaluatie of andere vormen van evaluatie (vaak eerder door meer hippe vogels), zou het ook best wel eens kunnen dat het echte effect wel eens net het omgekeerde zou kunnen zijn…

  • beide voorbeelden zijn allesbehalve fictief maar maakte ik bewust anoniem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.