One Young World: onderzoek naar wat jongeren wereldwijd denken + top 10 van trends

Tegelijkertijd met de top in Davos van het wereldeconomisch forum, was er ook de start van One Young World. 1500 jongeren uit 192 landen kwamen samen om hun wereld te bespreken.

Ze deden vooraf ook onderzoek en dit zijn enkele bevindingen:

Ondervraagden uit alle groepen zien zichzelf als milieubewust (72% in ver ontwikkelde landen, 87% in geïndustrialiseerde landen en 80% in het Midden-Oosten en Noord-Afrika), en 80% vindt dat mensen op dit moment niet voldoende verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen CO2-voetafdruk. Van de ondervraagden in de recentelijk geïndustrialiseerde landen is 50% optimistisch over de toekomst van de planeet. In ver ontwikkelde economieën daalt dit cijfer tot slechts 28%. Hoewel in brede kring overeenstemming bestaat over de noodzaak van een verantwoordelijk milieubeleid, zijn er grote verschillen tussen de verschillende groepen wat betreft de praktische stappen die zouden moeten worden genomen om de persoonlijke impact op het milieu te verminderen. In ver ontwikkelde landen ligt de nadruk op het hergebruik van plastic tassen en recycling van huishoudelijk afval, terwijl in andere landen meer wordt gedacht aan het gebruik van organische producten en verlaging van het energieverbruik.

OVER HANDEL:

In deze categorie wordt waarschijnlijk de grootste kloof tussen het ideaal en de werkelijkheid waargenomen. Hoewel een meerderheid van de ondervraagden wereldwijd vindt dat multinationale ondernemingen zich verantwoordelijk en ethisch moeten gedragen (in recentelijk geïndustrialiseerde landen ligt dit percentage zelfs op 80%), geloven slechts weinigen (26-31%) dat dit mogelijk is. Hoewel er een zekere erkenning bestaat voor de rol die de wereldhandel kan spelen bij de bestrijding van de armoede door middel van het creëren van werkgelegenheid (61% in recentelijk geïndustrialiseerde landen), gelooft een veel kleiner percentage van de ondervraagden (39-53%) dat de doelstellingen van de wereldhandel en de rechten van de bevolking ooit met elkaar kunnen worden verenigd.

OVER POLITIEK:

Over het geheel genomen heeft een kleine minderheid van de ondervraagden het gevoel dat hun belangen naar behoren worden vertegenwoordigd door de politici in hun land. In het Midden-Oosten ligt dit percentage op 45%. Van de drie groepen volgen de ondervraagden uit recentelijk geïndustrialiseerde landen en het Midden-Oosten en Noord-Afrika de politie het meest nauwgezet, zowel de plaatselijke politiek als de wereldpolitiek. Een meerderheid van de ondervraagden in de recentelijk geïndustrialiseerde landen (65%) toont bezorgdheid over corruptie onder hun politieke leiders. In ver ontwikkelde landen is dit 42%. Mexico, Griekenland en India laten de hoogste corruptiescores zien. Een overweldigende meerderheid van de ondervraagden wereldwijd is het ermee eens dat mensenrechten zwaarder moeten wegen dan politiek. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika ligt dit percentage het hoogst (92%).

OVER MEDIA:

Ondervraagden van over de hele wereld spreken hun steun uit voor vrijheid van meningsuiting als essentiële component van een succesvolle gemeenschap, en voor de noodzaak van regulering van nieuwsmedia om erop toe te zien dat deze onafhankelijk zijn van commerciële of politieke invloeden. De meerderheid voor regulering van de media is het kleinst in de ver ontwikkelde landen (64%). In de recentelijk geïndustrialiseerde landen en in de ontwikkelingslanden klimt dit percentage naar respectievelijk 76% en 85%. Voor alle groepen geldt dat meer dan 65% van de ondervraagden steeds vaker internet gebruikt om kennis te nemen van het nieuws. De televisie blijft nog steeds de belangrijkste nieuwsbron, zowel in de vorm van nieuwsbulletins als 24-uurs nieuwszenders op de kabel.

OVER RELIGIE*:

Uit de enquête blijkt dat in brede kring bezorgdheid bestaat dat de 21e eeuw zal worden gekenmerkt door religieuze conflicten, en dat extremistisch gedrag moet worden uitgeroeid. Van de ondervraagden is 80% ermee eens dat oorlogen nooit mogen worden uitgevochten in de naam van religie. Ondervraagden in ver ontwikkelde economieën, zoals Duitsland, Japan en de Verenigde Staten, beschouwen zich vaak eerder als spiritueel dan religieus. Van hen vindt slechts 23% dat georganiseerde religie bijdraagt tot een betere wereld, tegenover 53% in recentelijk geïndustrialiseerde landen, zoals India en China.
*Ondervraagden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika deden niet mee aan dit gedeelte van de enquête.
(bron)

Vervolgens werd ook een top 10 van trends opgesteld:

  1. Real-time expectations, alles moet hier en nu gebeuren. Deze jongeren hebben geleerd dat communicatie direct en zonder vertraging gebeurt. Niet meer wachten tot iets uitgezonden wordt maar on demand.
  2. Living more intense local lives: Nu alles globaal mogelijk is, keert het belang van het lokale terug (zie ook wat wij schrijven over glokalisering) Met hun gsm spreken ze af met hun vrienden, en alle sociale mobiele toepassingen maken gebruik van elementen zoals ‘in je buurt’.
  3. Radicaal transparant: alle informatie wordt op straat gegooid, van celebrities tot de gewone mens in tv-programma’s.  Al hun eigen informatie wordt op het net gegooid, zichtbaar voor vrienden en verder.
  4. Expecting cheap or free everything. Globalisering zorgde voor goedkope producten, internet maakte veel quasi gratis (muziek, film,…)
  5. Entertainment must be part of the deal. Vrij vertaald: in de beleveniseconomie moet alles ook een stuk fun zijn (alhoewel ik hier zelf wat vragen bij heb, wordt in andere onderzoeken tegengesproken) Hierbij ook een interessante uitspraak over games: In an extensive 38-country online survey of 15,844 young adults aged 23-28 fielded by SurveyShack in association with YouGovStone between July 2008 and December 2009, 59 percent of respondents said they regularly play video or computer games in their spare time; this makes gaming the second-most popular activity after socializing (61 percent).
  6. Worrying about the planet.
  7. Seeing luxuries as standard. Twintigers staan niet meer stil bij de hoeveelheid dingen die ze nu zonder nadenken kopen, terwijl ze nog niet lang geleden in feite grote luxe waren (mobiel telefoons, al dan niet smart, computers, breedbeeldtv,…)
  8. Pro-business, anti-multinational. Deze week nog stond in De Standaard dat jongeren pro ondernemen zijn, maar ze zijn wel tegen de onpersoonlijke, ecologisch slechte multinationals. Ze vinden dat deze te veel macht hebben boven de verkozen vertegenwoordiging (zie opel)
  9. Regulate the heck out of media bias Ze weten door berichten te vergelijken (mja) dat elk nieuws een zekere kleuring heeft, en 20% wil dat dit verdwijnt, maar opvallend genoeg niet door regels die van overheden komen.
  10. Naturally Me but aspiring to We. Ze zijn van nature individualistisch, maar beginnen te beseffen dat er meer wij nodig is omdat ‘ik’ oorzaak is voor veel problemen, maar “Everybody wants to save the earth; nobody wants to help mom do the dishes.”

(bron, gevonden via Serge Cornelus waarvoor dank)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.