Onderzoek over computergebruik van kinderen en ouders, kinderen zijn technisch sterker

HDP-arista deed een online onderzoek bij meer dan 1000 gezinnen met minstens 1 kind tussen 9 en 18 jaar naar het ICT-gebruik thuis. De enquête werd online gevoerd in de loop van februari en maart 2010. Onder de gezinnen die deelnamen aan de enquête heeft 23% een kind, 48% heeft twee kinderen en 29% heeft drie of meer kinderen.

Conclusies uit het onderzoek:

 • 97% van de ondervraagde gezinnen heeft een of meerdere gsm’s, tv en computers.
 • 78% van de gezinnen heeft een spelconsole (of meer dan een).
 • 12 jaar lijkt de scharnierleeftijd om een gsm te geven aan je kinderen. Voor 26% van de ouders is dat te vroeg, terwijl 19% al eerder een gsm zou voorzien voor hun kinderen. (vergelijk ook met apestaartjaren)
 • Meer dan driekwart van de ouders vindt het belangrijk en zelfs heel belangrijk om hun kinderen van kleins af aan vertrouwd te maken met informatica.
 • 77% is het er trouwens mee eens dat een computer thuis onmisbaar is geworden voor het huiswerk van de kinderen en dat het niet meer van deze tijd is om geen internet te hebben thuis. Maar nagenoeg alle ondervraagde ouders zijn het er ook mee eens dat het belangrijk is dat de kinderen regelmatig een activiteit doen (sport, muziek, jeugdbeweging…).
 • Meer dan driekwart van de ouders zegt dat ze het gebruik van tv, computer of spelconsole beperkt. Sommigen doen dat altijd, anderen enkel tijdens de week. Nochtans vind één ouder op drie dat zijn kinderen teveel voor de tv of computer zitten. Eén ouder op vijf daarentegen vindt dat zijn kinderen (te) lang computerspelletjes spelen. Bij de ouders die geen grenzen stellen, zien we dat 40% toch vindt dat hun kinderen teveel tv kijken.
 • Uit het onderzoek blijkt dat een kind van 12 jaar per week gemiddeld 9,4 uur voor de tv zit, 6 uur voor de computer en 4,4 uur met de console speelt.
 • Voor sommige ouders gaat de digitalisering net iets te snel. 30% van de ouders geeft toe dat hun computerkennis ‘vaak’ moet onderdoen voor die van hun kinderen en 40% zegt dat dit ‘soms’ zo is. De ouders zijn er zich sterk van bewust dat het niet meer van deze tijd is om geen internet te hebben thuis.
 • Ze kennen echter wel het gevaar dat het internet kan vormen voor kinderen. 42% van de ouders is bang om hun kinderen helemaal alleen te laten surfen op internet en 80% van de ouders controleert de sites die hun kinderen bezoeken. Bijna 90% van de ouders is op de hoogte van het bestaan van online pesterijen en 7% zegt dat hun kind al slachtoffer is geweest. Het onderzoek geef wel aan dat ouders die zeggen dat ze bang zijn om hun kind alleen te laten surfen, meer controle uitoefenen.
 • Meer dan de helft van de ondervraagde ouders vindt dat kinderen meer gewiekster zijn dan vroeger omdat ze deze informaticamiddelen gebruiken. De meeste ouders vinden dat er een evenwicht moet zijn met andere activiteiten en zij ervan overtuigd dat hun kinderen zich nog kunnen bezighouden met andere spelletjes dan op de computer. De perceptie van ouders naar impact van de digitalisering toe is tweeledig. 60% vindt dat kinderen niet eenzamer geworden zijn door al deze media, maar dat computer en spelconsoles een negatieve invloed hebben op de sociale vaardigheden van jongeren.
  (bron)

Een gedachte over “Onderzoek over computergebruik van kinderen en ouders, kinderen zijn technisch sterker

 1. Pingback: Tweets that mention Onderzoek over computergebruik van kinderen en ouders, kinderen zijn technisch sterker « Is het nu generatie X, Y of Einstein? -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.