Trendwatching.com: het gaat allemaal om status

Trendwatching.com brengt in mei zijn nieuw trendrapport uit en daar draait deze keer alles om het woordje status. Status associëren we nu steeds vaker met het updaten van wat je doet op Facebook of Twitter, maar opvallend is dat technologie in dit trendrapport slechts na een lange tijd te voorschijn komt. Nee, er is meer aandacht voor de oude betekenis van status met statussymbolen die je aanzien kunnen geven, met voor hen de steeds aanwezige drang tot (h)erkenning.

En wat kan je allemaal status opleveren?

 • De oude luxe-manier is hier nog steeds en blijft ondanks de crisis, kijken we dan vooral ook naar China en co met een snelgroeiende middenklasse:
  • Sales of Mercedes-Benz cars in China soared 112% in the first quarter of 2010, to 23,600 vehicles.
  • Rolls Royce says that sales in China, its third-largest market after the US and Britain, rose 200% in the first quarter of 2010.
  • And how about this? SUV sales in China are expected to double, from 847,000 units per year to 1.54 million in 2015. (Source: TruckTrend.com, March 2010.)
  • Before you think this is only about China or Asia: the Austrian Traffic Club (VCÖ) said the number of registrations of SUVs showed a 22.5% year-on-year increase in 2009.
 • Een belangrijke verschuiving van producten als statussymbool naar ervaringen (zie de beleveniseconomie) En vooral de verhalen die je er na kunt vertellen: status stories.
 • Status komt nu niet enkel van wat je koopt of meemaakt, maar ook door wat je geeft aan bijvoorbeeld goede doelen. Trendwatching.com had het vorig jaar al over de Generation G (van generosity) en ziet die trend wereldwijd verder gaan.
 • Status kan ook komen van net niet te consumeren (unconsumption) of zeer bewust en groen te consumeren (opmerking, zelf denk ik dat dit een beetje op zijn retour is, maar kan mis zijn).
 • Trendwolves had het al over het belang van skills als manier om status te verwerven. Wat je kan en weet onderscheid je van de rest. Dit komt ook in dit rapport terug.
 • Status is ten slotte ook je (online) netwerk.

Meer lezen kan je hier.

Een gedachte over “Trendwatching.com: het gaat allemaal om status

 1. Pingback: Tweets that mention Trendwatching.com: het gaat allemaal om status « Is het nu generatie X, Y of Einstein? -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.