Vlaamse scholieren willen iets nuttigs bijleren (nieuwe zakelijkheid)

De Vlaamse scholierenkoepel deed een onderzoek bij 4000 leerlingen en doet op basis daarvan een oproep tot meer zinvolle leerstof.

“Uit de enquête van de VSK blijkt dat veel leerlingen school maar saai vinden. “Leerlingen zouden de les veel aangenamer vinden als ze er dingen leren die ze later nog nodig hebben en nog kunnen gebruiken”, zegt VSK-voorzitter Timur Michelashvili”  (bron hln)

‘Veel jongeren kijken ertegenop om terug naar school te moeten. En dat willen wij aanpakken. Leerlingen zouden de les veel aangenamer vinden als ze er dingen leren die ze later nog nodig hebben en nog kunnen gebruiken. Ik zeg niet dat de huidige leerstof volledig overbodig is. Maar de kans dat je later een belastingbrief moet invullen, is groter dan de kans dat je ooit moet uitleggen hoe een aardbeving in zijn werk gaat.’ (bron Nieuwsblad)

“Bij de VSK hebben ze nog andere concrete voorstellen klaar. ‘Hoe bescherm je je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen? Waarvoor staan de verschillende politieke partijen en hoe werken de verkiezingen? Hoe moet je eerste hulp toedienen? Het is de bedoeling om heel breed te gaan, zolang het maar relevante dingen zijn, die ook later hun nut bewijzen.”‘ (bron Nieuwsblad)

Dit is terug een voorbeeld van waarom we deze generatie ‘Generation why’ kunnen noemen, waarom moeten we dit kennen, waarom hebben we dit nodig.

In ons boek beschrijven we dit als een nieuwe zakelijkheid.

Een belangrijke start is dat je als leerkracht zelf stilstaat bij het waarom van je leerstof, het kunnen duiden wat het nut of de zin er van is.

Het antwoord van minister Pascal Smet dat hij meer games wil introduceren in de het onderwijs is eerlijk gezegd een beetje naast de kwestie. (bron) Het is gewoon een andere discussie.

Waar vaak een discussie gevoerd wordt over de werkvorm (bijvoorbeeld games), willen de jongeren eerst en vooral een discussie over de inhoud.

Een gedachte over “Vlaamse scholieren willen iets nuttigs bijleren (nieuwe zakelijkheid)

  1. Pingback: Aan een coole onderwijsminister

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.