Vraag: vanaf wanneer beheren jongeren hun eigen mailadres?

We kregen een vraagje binnen van Tom Houtman: “Vanaf welke leeftijd hebben jongeren een eigen emailadres in beheer?
Is daarnaar al onderzoek gedaan en waar kan je eventueel cijfers vinden?”

Hier volgt een poging tot antwoord, maar alle aanvullingen zijn welkom!

“Niet zo een makkelijke vraag blijkt na wat zoeken. Je spreekt bijvoorbeeld ten eerste altijd over een gemiddelde. Uit het recente Apestaartjarenonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij 10-jarigen slechts 1 op 3 nooit mailt, en dat 2 op 3 al een eigen mailaccount heeft. Ze hebben die ook nodig om te msn-en of om (illegaal) een account aan te maken op een netwerksite. Als we vergelijken met cijfers van OIVO blijken jongeren ongeveer rond 10,5 een eigen gsm te krijgen, dus vermoedelijk zal dit effectief nog een stukje vroeger zijn voor een eigen mailadres. Op basis van de vermelde onderzoeken, gok ik dat we eerder gemiddeld rond de leeftijd van 9 kunnen spreken, wellicht ook nog beïnvloed door bijvoorbeeld schoolprojecten.
Heel veel onderzoeken die ik nu nog even gecheckt heb, spreken van een toename van internetgebruik bij kinderen maar specifiëren quasi nooit de leeftijd waarop iets start, ook vaak omdat ze net met leeftijdsgroepen werken (bijvoorbeeld een bevraging van een heel reeks vijfde klassers).
Voor de volledigheid: op een site van microsoft vond ik wel nog een uitspraak dat volgens onderzoek zelfs kleuters hiermee zouden beginnen, maar ik heb eerlijk gezegd dat onderzoek nergens kunnen vinden, ze vermelden ook niet de naam van het onderzoek of de onderzoekers.”

2 gedachten over “Vraag: vanaf wanneer beheren jongeren hun eigen mailadres?

  1. Aangezien aanvullingen welkom zijn, bij deze een poging.
    Onze ervaring leert ons dat kinderen en jongeren inderdaad weinig mailen, dat een typisch volwassen gebruik van het internet blijkt te zijn. Mail gaat te traag, vaak hebben ze even goed toegang tot snellere online communicatiemiddelen, met MSN als absolute koploper.
    Toch hebben veel kinderen inderdaad een e-mailadres, zoal hierboven gezegd om net toegang tot die platforms te creeëren. Een e-mailadres is als een brievenbus voor hen: een box waarin je passief boodschappen ontvangt. Heel wat kinderen maken een e-maildres aan samen met de ouders. Dit begint vaak op het einde van de lagere school, als ze de communicatieve kracht van het internet beginnen ontdekken. Jonge gamertjes hebben vaak vlugger een adres om hun game-paswoord te kunnen ontvangen. Vaak wordt het adres dus gecreeërd samen met de ouders, aangezien kinderen van die leeftijd vaak nog vragen ‘of ze een e-mailadres mogen hebben’. Het beheer van die inbox gaat, op basis van wat horen van ouders en kinderen, echter heel snel over op de kinderen. Ouderlijke opvolging bestaat meestal in het van ver in de gaten houden waar kinderen mee bezig zijn en erover praten (wat al heel goed is !). Effectief samen met het kind surfen of mailen gebeurt veel minder, waardoor kinderen vaak heel snel zelfstandig hun inbox beheren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.