Voor of tegen huiswerk, was het maar zo simpel…

Deze week in de krant: een onderzoek van de KULeuven over hoe het beter zou zijn om in het Brussels onderwijs huiswerk af te schaffen. Dit zou een positief effect hebben op de gelijke kansen, vooral omdat bepaalde jongeren te weinig hulp (kunnen) krijgen van hun ouders. In het zelfde onderzoek blijkt het opleidingsniveau van de moeder namelijk bepalend te zijn voor het slagen op school. Dit leidt tot de nodige reacties waarvan ik nog steeds schrik hoe verzuurd/racistisch deze kunnen zijn (check hier)

Laten we het effect van huiswerk even van dichterbij bekijken. Volgens Hattie’s meta-meta-onderzoek heeft huiswerk een positief effect, maar is het resultaat relatief klein (.43 .29 in Visible Learning, als je weet dat een effect pas echt relevant is van .40). De invloed van de thuissituatie is al veel langer een bekend gegeven, en deze invloed beperkt zich zeker niet tot het huiswerk. Meer nog deze invloed is veel groter dan het huiswerk. De taal die men thuis spreekt heeft bijvoorbeeld een enorme invloed, waarbij dit niet eens slaat op een vreemde taal versus Nederlands, nee, het gaat over de complexiteit van de thuistaal, in welke mate men met het jargon van de school in contact komt. Deze invloed wordt dan weer genuanceerd door de kolossale invloed van de hoeveelheid boeken men thuis heeft (kijk hier) waarbij opeens de invloed van afkomst en het opleidingsniveau van de ouders compleet verdwijnt? Als we 1 ding met zekerheid kunnen zeggen: slecht presteren op school heeft vaak verschillende oorzaken, waarbij ze vaak op elkaar inwerken en waarbij er enkele zeer duidelijk zijn.

Terug naar het huiswerk nu. Huiswerk is vaak niet nuttig. Zeker in de basisschool is de invloed verwaarloosbaar. En als de kinderen om je taken op te lossen, moeten rekenen op het intellect van hun ouders, dan betekent dit dat je vooral de ouders aan het oefenen of testen bent. Maar aan de andere kant, huiswerk dat voorbereidt op een les, waarbij je als leerkracht er voor zorgt dat het je in staat stelt om veel (persoonlijke) feedback te geven aan je leerlingen en het hen helpt beter in te schatten wat ze wel of niet kunnen, dat soort huiswerk blijkt dan weer wel behoorlijk effectief, zeker in het secundair onderwijs. (terug gebasseerd op Hattie, aangevuld met inzichten van M. Valcke)

12 gedachten over “Voor of tegen huiswerk, was het maar zo simpel…

 1. Pingback: Schaf het huiswerk af | The Sausage Machine

 2. Pingback: Bedenkingen bij de Flipped Classroom « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

 3. Pingback: Afgeleid bij het huiswerk? Nieuwe inzichten uit onderzoek « Is het nu generatie X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

 4. Pingback: Daar komt de huiswerkdiscussie terug: Hollande wil oa huiswerk bannen in Frankrijk « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

 5. Pingback: Lectuur op zaterdag: Fins onderwijs, vergeten wij genoeg, deep learning en AI, zelf rijden is immoreel,… « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

 6. Pingback: Voor of tegen huiswerk, een eeuwige discussie… « Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

 7. Pingback: Hollande tegen huiswerk voor meer gelijkheid, maar protest uit onverwachte hoek « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

 8. Pingback: Moeten we ouders verbieden hun kinderen verhaaltjes voor te lezen? | X, Y of Einstein?

 9. Pingback: Een uurtje huiswerk rond wiskunde en wetenschappen is effectief voor tieners (maar niet meer) | X, Y of Einstein?

 10. Pingback: Huiswerk: Ja, Nee, Waarom, Hoeveel, Hoe? | X, Y of Einstein?

 11. Pingback: Onderzoek naar huiswerk toont belangrijke beperkingen vorige onderzoeken | X, Y of Einstein?

 12. Pingback: Onderzoek naar huiswerk toont belangrijke beperkingen vorige onderzoeken | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.