Onderzoek naar het beste moment voor creativiteit: voor ochtendmensen ’s avonds.

Ben je creatief in de ochtend, of is de namiddag beter? Om dit te onderzoeken lieten Wieth and Zacks (2012) proefpersonen 2 soorten creativiteitstesten afleggen. De ene test bekeek de mate van inzicht met een probleem dat een stap in het ongewisse nodig maakte.

De tweede test bekeek de competentie om een probleem analytisch op te lossen, dit zijn het soort uitdagingen waarbij je geconcentreerd langzaam naar een antwoord moet toe werken, bijvoorbeeld je belastingaangifte invullen.

Beide aanpakken zijn belangrijk voor creativiteit, maar op verschillende momenten in het proces.

Ochtendmensen bleken uit het onderzoek ’s avonds beter te zijn in de mysterieuze inzichtsproblemen, als ze in feite niet echt optimaal waren. Het omgekeerde zie je bij proefpersonen die zich ’s avonds het helderst voelen, ze deden het best op de inzichtstest… ’s ochtends.

Dit onderzoek doet vermoeden dat slaperig zijn de blik verruimt, maar opgelet veel mensen zijn niet noodzakelijk ochtend- of avondtypes.

Abstract van het onderzoek van Wieth and Zacks:

In a study examining the effects of time of day on problem solving, participants solved insight and analytic problems at their optimal or non-optimal time of day. Given the presumed differences in the cognitive processes involved in solving these two types of problems, it was expected that the reduced inhibitory control associated with non-optimal times of the day would differentially impact performance on the two types of problems. In accordance with this expectation, results showed consistently greater insight problem solving performance during non-optimal times of day compared to optimal times of day but no consistent time of day effects on analytic problem solving. The findings indicate that tasks involving creativity might benefit from a non-optimal time of day.

2 gedachten over “Onderzoek naar het beste moment voor creativiteit: voor ochtendmensen ’s avonds.

  1. Bijvoorbeeld je belastingaangifte invullen. Dit meen je niet, Pedro. Is dit hét verhelderende voorbeeld van een ‘uitdaging’ “waarbij je geconcentreerd langzaam naar een antwoord moet toe werken”? Tot welke specifieke doelgroep richt je je wel? Je ambieert geen breder publiek? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.