Het gevaar van hokjesdenken… (onderzoek)

We denken graag in hokjes. Ze geven houvast. Zijn jongens bijvoorbeeld beter in wiskunde? (nee, trouwens) Of zijn ze beter in ruimtelijk inzicht?

Maar wat is het effect van zo te denken? Dit onderzoek van Cimpian et al. doet vermoeden dat het geen positieve invloed heeft, noch op de jongens of de meisjes. Ze onderzochten in 2 experimenten wat de invloed was op 4 en 7-jarigen bij het doen van een opdracht als deze te horen krijgen dat het al dan niet goed doen van een opdracht te maken heeft met het al dan niet horen bij een sociale groep (bijvoorbeeld jongens). Vraag me trouwens af of dit ook geldt als de sociale groep ‘jongeren’ is?

Abstract van het onderzoek:

Children’s achievement-related theories have a profound impact on their academic success. Children who adopt entity theories believe that their ability to perform a task is dictated by the amount of natural talent they possess for that task—a belief that has well-documented adverse consequences for their achievement (e.g., lowered persistence, impaired performance). It is thus important to understand what leads children to adopt entity theories. In the experiments reported here, we hypothesized that the mere act of linking success at an unfamiliar, challenging activity to a social group gives rise to entity beliefs that are so powerful as to interfere with children’s ability to perform the activity. Two experiments showed that, as predicted, the performance of 4- to 7-year-olds (N = 192) was impaired by exposure to information that associated success in the task at hand with membership in a certain social group (e.g., “boys are good at this game”), regardless of whether the children themselves belonged to that group.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.