Online lessen groeien sneller dan Facebook, maar…

Een interessant artikel in de New York Times dat ik over het hoofd had gezien over MOOC’s en andere vormen van online aanbieden van leren. Coursera kreeg sneller 1 miljoen gebruikers dan Facebook of Twitter. Ook andere cursusaanbieders zien enorme toename.

Maar toch zijn er ook problemen of uitdagingen. Het artikel gaat vooral in op de vraag hoe met dergelijke cursussen geld kan verdiend worden. De meeste cursussen zijn gratis. Het idee is voor sommigen dat certificering een middel wordt. Je betaalt dan niet voor het volgen van de cursus, maar wel voor het certificaat op het einde als je de cursus tot een goed einde hebt gebracht. Voorlopig verdient Coursera (een heel klein beetje) aan het in licentie geven van hun platform.

Dat brengt ons bij het tweede meest opvallende probleem samengevat in deze quote: ” . . . less than 10 percent of MOOC [massive open online course] students finish the courses they sign up for on their own.” Sommige zullen opperen dat dit niet abnormaal is voor afstandsonderwijs dat gratis is (zonder incentive), maar het relativeert voor mij toch de hype.

Slik. Een universiteit met zo een hoge uitval zou al snel de boeken dichtdoen (zeker met een outputfinanciering).

Toch zie ik nog een ander probleem dat niet in het artikel vermeld wordt, maar waar Andrew Keene naar verwees onlangs in Brussel. Hij is voor alle duidelijkheid bijna een beroepspessimist. Hij ziet een wereld ontstaan waar de massa goedkoop online moet leren op inferieure platformen terwijl de elite zich enkel nog toegang tot contactonderwijs kan permitteren.

Ik denk zelf niet dat het zo een vaart zal lopen (toch niet in Europa) en de toegang tot hoger onderwijs die MOOC’s leveren voor mensen uit bvb zich ontwikkelende landen is prima. Toch blijft het zeker een belangrijk aandachtspunt.

Een gedachte over “Online lessen groeien sneller dan Facebook, maar…

  1. Pingback: Enkele bedenkingen nu er een eerste MOOC aankomt in België | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.