De lerarenopleiding terug in het nieuws

De helft van de studenten die een opleiding voor leerkracht starten, haken af zonder diploma. Dit blijkt uit cijfers die Koen Daniëls opvroeg bij minister Hilde Crevits (zie ook dit artikel in De Standaard), het zou vooral over studenten lager onderwijs gaan.

Dit is in vergelijking met de cijfers van andere opleidingen (3 op 10) heel hoog. Het betekent wellicht ook iets anders. Zoals minister Crevits stelt in het zelfde artikel toont het dat de lerarenopleidingen de lat hoog leggen. In plaats van te stellen dat het aanzien van het vak omhoog moet, zou dit inzicht (samen met de resultaten van PIAAC waaruit blijkt dat de Vlaamse leraren de derde plaats behalen van de OESO-landen) aangegrepen kunnen worden om net het aanzien te verhogen.

Ik ben zelf lerarenopleider en ik zie in het eerste jaar vaak studenten verdwijnen. Niet omdat wij ze “buizen”, maar omdat ze merken dat les geven niets voor hen is of omdat ze effectief schrikken van waar de lat ligt.

Of een student al dan niet in staat is om die “lat” te halen, zullen we misschien kunnen meten met een oriënteringsproef. De vraag of les geven al dan niet iets voor hem of haar is, dat wordt een pak moeilijker. Dit ontdekken studenten vaak pas door een echte ervaring voor de klas tijdens stage. Na de eerste stagelessen is een lerarenopleiding vaak een slagveld van studenten die beseffen dat dromen over voor de klas te staan anders kan zijn dan de echte performance. Dit laatste is een argument dat je minder hoort in de mediaberichtgeving vandaag.

En nu ga ik examens afnemen van mijn studenten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.