Japan verloor zowat 1 miljoen mensen in 5 jaar

Een opvallend cijfer in de NY Times: Japan verloor zowat 1 miljoen mensen in de voorbije 5 jaar. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal keren. De reden? Met een geboortecijfer van 1.4 en 1 op 4 Japanners die ouder zijn dan 65 zal het zelfs moeilijk zijn om de bevolking boven de 100 miljoen te houden deze eeuw. Men verwacht dat 40% van de bevolking tegen 2060 65-plusser zal zijn.

De Japanse economie doet het al een hele tijd slecht, maar je zou zelfs kunnen stellen dat dit lijkt mee te vallen tegen de achtergrond van deze demografische evoluties.

Het lijkt misschien niet zo erg – met de beelden van overvolle steden in Japan op het netvlies – maar er zijn ook politieke gevolgen. Het klopt dat de steden niet echt verkleinen qua populatie, integendeel, maar het platteland loopt leeg. Tegelijkertijd krijg je hierdoor een procentuele oververtegenwoordiging van dat platteland in het beleid.

Waarom zou dit belangrijk voor ons kunnen zijn? In ons boek “Ik was 10 in 2015” beschrijven Bert en ik hoe deze demografische tendens niet beperkt blijft tot Japan. Ook dichterbij is deze trend duidelijk zichtbaar, kijk maar naar Duitsland. Deze drie wereldkaarten maken het al heel wat duidelijker:

Fading youth

Het is zoals Hans Rösling stelt: we hebben nooit meer jongeren gehad dan in deze tijd, maar zullen er wellicht ook nooit meer zoveel hebben.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s