Opvallend: criminele jongeren merken leugens beter op bij leeftijdsgenoten

We weten al een tijdje dat een leugenaar beter een andere leugenaar ontdekt, maar deze nieuwe studie die ik vond via BPS Digest toont dat jongeren die in aanraking kwamen met de politie, ook merkelijk beter zijn in het ontdekken van leugens bij leeftijdgenoten.

16 ‘daders’ met een gemiddelde leeftijd van 15 en 36 jongeren die niet in aanraking kwamen met het gerecht kregen video’s te zien waarin leeftijdgenoten al dan niet logen. Alle jongeren op de video vertelden dat ze geen mp3-speler op zak hadden. 6 logen hierover, 6 andere spraken de waarheid. De controlegroep kon minder goed inschatten dan de 16 ‘delinquente jongeren’ wie op de video de waarheid vertelde en wie niet. De groep van 16 kon gemiddeld 67% correct inschatten wie loog en wie niet, waarbij 73% van de leugenaars correct ontmaskerd werden en 60% van de waarheid sprekers correct werd ingeschat.

Abstract van het onderzoek:

This study investigated the deception detection abilities of teenage offenders and teenage non-offenders who made veracity judgments about 12 videotaped interviewees and also explored the behavioural characteristics of teenage liars and truth tellers. The findings revealed that teenage offenders were significantly more accurate in their credibility judgments than teenage non-offenders. However, the offenders’ impressive accuracy rates were not as a consequence of using valid cues to deceit. The feedback hypothesis helps to explain why the offenders were more accurate in their decisions: Operating within a criminal environment may mean that teenage offenders frequently lie and are lied to. Consequently, they receive more feedback than non-offenders regarding the effectiveness of their lies as well as how successful they are at detecting lies. As a result, their lie detection ability improves. The current study suggests moving away from individual deceptive cues as predictors of deceit towards a more intuitive and holistic approach to lie detection, such as the Brunswikian Lens Model.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.