Zagen we zondag al een glimps van het volgende probleem?

De beelden gingen zondag de wereld rond: een groep hooligans (zo noemden ze zichzelf, ze worden ook anders genoemd in de media) gaat in stoet naar het beursplein in Brussel om op een nogal aparte manier te tonen dat ze eensgezind tegen terreur zijn. Los van alle politieke discussies die dit momenteel oplevert en de imagoschade die ons land nog maar eens oploopt, wil ik het over iets anders hebben, misschien was dit een glimps van een volgend maatschappelijk probleem.

Door de aanslagen is er nu heel veel aandacht voor de situatie van een grote groep moslimjongeren in onze samenleving, maar als we kijken naar de UK dan blijkt dit niet de groep te zijn met de slechtste toekomstkansen. Het zijn namelijk blanke laag- of onopgeleide jongens die er zeer slecht voor staan, slechter dan allochtone jongeren. Ik zeg niet dat dit het algemene profiel is van de groep die zondag manifesteerde in Brussel, maar er zijn zeker gelijkenissen.

In een reactie op de blogpost die ik hier eerder over bracht, kreeg ik signalen dat dit fenomeen zich mogelijk ook al in Nederland voordoet en ook in de VS wordt dit stilaan een thema. En het is vaak ook deze groep die jobs doet of zal doen die in de verdrukking komen.

Een schrale troost: als zondag een voorteken was, dan staan we niet alleen met het probleem.

Een gedachte over “Zagen we zondag al een glimps van het volgende probleem?

  1. Pingback: Overgenomen van Pedro | Lessen economie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s