Focussen wordt echt stilaan het nieuwe multitasken

Het is nog niet heel lang geleden dat mensen luidop pleitten voor multitasken, onder het motto “Kijk naar de jeugd, ze zijn de toekomst en zij multitasken.” Ondertussen weten we wel beter: we kunnen niet multitasken en als je het toch doet, presteer je meestal slechter.

En stilaan lijkt focussen het nieuwe hippe te worden. Vandaag in de kranten: stille dinsdag. Nee, voor de katholieken onder ons: het is niet een variatie op komende stille zaterdag, maar wel drie dinsdagochtenden bij Delta Lloyd Life waarop in stilte doorgewerkt kan worden.  Lees: een voormiddag waarin de telefoons werden uitgezet, de mail niet werd gecheckt, vergaderingen werden verplaatst en collega’s elkaar niet stoorden. Of ook: focus.

En Google pakt in landen die zijn wifi al hebben ook al met focus uit. Terug zonder het zo te noemen, ze doopten het Scheduled Pause. Waar ze dit eerst vooral richtten op het internetgebruik van kinderen, kunnen we nu allemaal wel wat focus-tijd gebruiken:

Ere wie ere toekomt, onder andere Justine Pardoen wist het al in 2012 met haar boekje Focus, en ook hier passeerde het al een paar keer. Op 1 manier lijkt focussen niet het nieuwe multitasken te zijn: het werkt meestal beter.

Oja, je merkte het misschien al in deze tekst, of ook in de blogpost over laptops in de les, ik hou over multitasken een klein beetje een slag onder de arm. De reden: ik weet 1 situatie waarbij een lichte vorm van multitasken mogelijk wel kan helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s