Modernisering SO: ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt nu dat 1 september 2018 onmogelijk is geworden

Het is een rode draad geweest in de berichtgeving over de onderwijsactualiteit, ook op deze blog: de modernisering van het secundair onderwijs en de link met de eindtermendiscussie. Er is tot vandaag geen akkoord over zelfs maar de uitgangspunten van de nieuwe eindtermen, waardoor de kans dat er nieuwe eindtermen zullen zijn op 1 september 2018 onmogelijk is geworden, laat staan dat er leerplannen of handboeken zouden zijn op basis van die eindtermen of dat de scholen er op voorbereid zouden zijn.

De voorbije maanden maakten eerst de topvrouw van het GO Raymonda Verdyck dit duidelijk, gevolgd door oa het OVSG en onlangs de VLOR. Enkel de koepel van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen hield de boot nog af, maar vandaag brengt de Morgen dat ook zij nu aangeven dat het onmogelijk wordt.

De voorbije weken sprak ik verschillende schooldirecteurs die gelijkaardige dingen stelden als de directies die in De Morgen aan bod komen. De onzekerheid op de werkvloer is groot. Hoe kun je met nieuwe vakken starten die geen eindtermen hebben, terwijl misschien andere vakken verminderen of verdwijnen die wel nog in de oude eindtermen staan.

De reactie van de minister zet nu de deur op een kier:

Crevits zegt nu dat ze voor eind oktober alle onderwijsverstrekkers wil uitnodigen om over de startdatum te praten. “Het is de grootste hervorming van de voorbije 20 jaar en het is in het belang van leerlingen, leraren en schoolteams dat er kwaliteitsvol van start kan worden gegaan. Ik begrijp de zorgen van het onderwijsveld, al zijn er scholen die volgend schooljaar graag willen beginnen. Sowieso gebeurt de invoering heel geleidelijk, startend in het eerste jaar van het secundair onderwijs.”

Maar mag ik even verder denken? De kans dat de modernisering start op 1 september 2019 of 2020 wordt ook met de dag kleiner. Waarom? Alle partijen zijn momenteel al helemaal in verkiezingsmodus. Een belangrijk dossier als de eindtermen nog helemaal laten landen wordt dan moeilijker. Tegelijkertijd zullen er partijen zijn die denken dat ze misschien de volgende minister van onderwijs kunnen leveren en dat ze dan die modernisering al dan niet kunnen bijsturen naar hun visie. Voor hen is het dan wellicht handiger dat die nog modernisering nog niet begonnen is…

Tegelijk is het – denk ik – ook voor de huidige regeringsploeg duidelijk aan het worden dat een slechte start van de modernisering dodelijker kan zijn dan uitstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.