Onderwijs, een voorbeschouwing van de komende tijd

De voorbije week werd de komkommertijd die de paasvakantie kan meebrengen opgevuld door een discussie over het M-decreet. Deze discussie werd door verschillende commentatoren gezien als een poging van een van de partijen om onderwijs een verkiezingsthema te maken. Dat kan, maar eerlijk: met onderwijs lijk je vaak eerder verkiezingen te kunnen verliezen dan winnen.

Wat wel zeker is, is dat de politieke partijen in ons land volledig in verkiezingsmodus zijn, iets wat nog tot minstens volgend jaar mei zal duren. En dat is voor enkele grote onderwijsdossiers wellicht geen goed nieuws. Het M-decreet is misschien het dossier waarbij de huidige regeringspartijen het minst ver uit elkaar liggen een enkele tweet niet te na gesproken. Maar wat met:

  • De eindtermen. De voorstellen van de nieuwe eindtermen, specifiek voor de eerste graad van het secundair onderwijs worden deze maand, begin volgende maand verwacht. Dat de indeling van Bloom zal gebruikt worden, doet al een tijdje de ronde (lees dus dit zeker), maar tegelijk kan ik me inbeelden dat het op verschillende manieren spannend kan worden. De uitgangspunten die eerder vastgelegd werden, konden nog veel kanten uit wegens algemeen. Nu wordt het (erg?) concreet (maar dan zullen bepaalde koepels kwaad zijn en met rechtszaken dreigen) of blijft het net vaag (en dan zullen verschillende partijen het niet zien zitten) of iets ertussen waarbij we misschien vooruit raken met een compromis. Maar compromissen sluiten in verkiezingstijd is altijd moeilijker… Zeker is dat het nu weer spannend zal worden of de timing van 1 september 2019 haalbaar wordt voor de invoering van de modernisering. Ja, iedereen gaat er van uit, maar let op de eindtermen. Oja, kijkend naar het buitenland, bijvoorbeeld Nederland, kan dit alles pas echt heftig worden als bijvoorbeeld nieuwe peilingresultaten tegen zouden vallen. Maar ik heb voor alle duidelijkheid geen glazen bol.
  • De capaciteitsproblemen. Dit is vooral een verhaal voor de gemeentepolitiek, waarbij Gent cynisch gesteld het beetje geluk heeft gehad dat de echte problemen pas volgend jaar zullen ontstaan. Dit jaar was er nog genoeg buffer om alle problemen op te lossen, maar die buffer is nu gekend én het aantal leerlingen neemt verder toe. Kijk maar naar Antwerpen dat op dit vlak in evolutie al verder zit. Het is ook een Vlaamse discussie over al dan niet een algemeen inschrijvingssysteem waar terug minder discussie over lijkt te zijn, maar waarbij het wel kan ontstaan als dit niet goed verloopt en als het duidelijk wordt dat het echte probleem capaciteit is en blijft.
  • Het lerarentekort. Een probleem in Nederland, in de UK, zowat overal in feite en ook hier. Er loopt momenteel een tijdsmeting deels om informatie in te winnen maar eerlijk gezegd lijkt het deels ook om tijd te winnen zodat het echte loopbaandebat over de verkiezingen kon getild worden. Ja, er zijn wel maatregelen aangekondigd en genomen, maar een groot loopbaandebat? Nee. Dit dossier kan de toekomst van ons onderwijs heel erg in de problemen brengen met afkalvende inschrijvingscijfers in de lerarenopleidingen en terug de capaciteitsproblemen.
  • Misschien het minst sexy dossier is BOS, of de Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting. Dit loopt al een tijdje, maar het zou me niet verwonderen als het binnenkort terug opduikt als discussiepunt. Ik merk dat er van alles broebelt op en vooral tussen scholen die al dan niet willen samengaan of in scholengemeenschappen die alle scholen een zelfde visie wil opleggen die dan niet altijd even gesmaakt wordt door ouders die hun schoolkeuze ingeperkt zien. En dat laatste wordt dan weer een politieke discussie.

Verkiezingstijd is ook de tijd waarin budgetten kunnen gevonden worden of waar potjes kunnen opgebruikt worden. Het basisonderwijs zal hiervan (terecht) profiteren.

Is er meer? Wellicht wel, onderbelicht zijn discussies over bijvoorbeeld de CLB’s en het wordt ook interessant om te zien hoe de vernieuwde DKO’s zullen lopen en hoeveel directies in het basisonderwijs in september nieuw zullen zijn. Ik heb ook al vermoedens over mogelijke discussies na de verkiezingen, maar eerst het komende jaar overleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.