Wat is misophonia en wat heeft het met leren te maken?

Je zit rustig te studeren en je buurman begint luidruchtig een broodje te eten. Je hoort hem smekken en je weet maar 1 ding zeker: je walgt van je buurman en je haat hem uit de grond van je hart. De kans is groot dat je lijdt aan misfonie of misophonia. Dit is een aandoening waarbij specifieke geluiden heftige gevoelens van woede, haat of walging oproepen. Letterlijk betekent misofonie haat van geluid.

Het is geweten dat dit bij mensen met psychische problemen kan opduiken, maar vooraleer je aan jezelf begint te twijfelen, nieuw onderzoek legt ook een link tussen mensen die dit ook zonder psychische aandoening kunnen hebben. En erger: het zou je slechter doen presteren als je als misofoon geconfronteerd wordt met dergelijke geluiden.

Amanda Seaborne en Logan Fiorella onderzochten het fenomeen met 72 studenten waarbij de deelnemers gedurende 6 minuten een tekst over migraine moesten doornemen vooraleer ze over de inhoud getest werden én gecontroleerd werden in welke mate ze aan misfonie lijden. De helft van de deelnemers werd geconfronteerd met een zogenaamde mededeelnemer die luid zat te genieten van kauwgum.

Wat bleek? Deelnemers met misofonie scoorden slechter met kauwgum (verrassing), maar ook opvallend: misofone deelnemers in de stiltegroep deden het beter dan de niet-misofone deelnemers. Wellicht omdat ze in hun optimale omstandigheden zaten.

Abstract van het onderzoek:

Misophonia refers to one’s sensitivity to specific sounds, which can range from minor annoyance to extreme distress. This experiment tested the role of individual differences in misophonia sensitivity on learning. College students read a text passage about migraines in a quiet room with 2 or 3 other participants and 1 confederate. In some sessions, the confederate audibly chewed gum while reading the text (sound group); in other sessions, the confederate read silently (control group). All participants then completed a comprehension test on the material, followed by an assessment of their misophonia sensitivity. Although there was no overall difference between the two groups on the comprehension test, misophonia sensitivity significantly moderated the effect of the trigger sound on learning. Students who scored relatively high on misophonia sensitivity performed worse on the comprehension test if they were in the sound group but performed better if they were in the control group.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.