De kloof tussen wetenschap en praktijk in onderwijs (over de Wetenschapsagenda en #VraagVoorDeWetenschap #vvdw)

Het zijn binnenkort weer examens en misschien herken je dit wel? Je had je voorgenomen op tijd te beginnen, maar spijtig genoeg kwam er toch vanalles tussen. Het is nu de avond voor de grote test en je weet dat je die nacht bitter weinig gaat slapen. Los van de vraag hoeveel je uiteindelijk als score behaalde, wil ik iets anders weten: hoeveel wist je nog over de leerstof 2-3 dagen later? Niet veel wellicht?

We weten nog niet zo lang, hoor, dat dit niet werkt. Pas sinds… 1885 toen Ebbinghaus het tempo waaraan we vergeten vaststelde en tot de Ebbinghaus vergeetcurve kwam. Na 20 minuten herinner je je nog minder dan 60% van wat je eenmalig leerde, stelde de wetenschapper vast. Zijn onderzoek is vaak herhaald – in de wetenschap noemen we dit repliceren – en met gelijkaardige resultaten. Op basis van zijn werk werd ook later ontdekt dat gespreide herhaling, herhaling met steeds langere pauzes tussen, een van de sterkste manieren is om iets lang te onthouden. Juist: vergeten is cruciaal voor leren. Iets wat je vergat en dan opnieuw leert, onthou je beter.

In 2016 onderzocht de National Council on Teacher Quality in de VS hoe vaak deze kennis over gespreide herhaling en vijf andere bewezen effectieve aanpakken in de lerarenopleidingen aan bod kwamen. Het resultaat was bedroevend. Vorig jaar deden Kristel Vanhoyweghen en Tim Surma een zelfde onderzoek ook in Vlaanderen en Nederland voor twee van de zes inzichten met ook minstens gemengde resultaten. Wetenschappelijke inzichten lijken soms tergend traag door te sijpelen naar de klaspraktijk.

Vooraleer je nu verwacht dat ik nu én wetenschappers – die slecht of te weinig zouden communiceren – of lerarenopleiders – die hun zaken niet genoeg zouden bijhouden – iets zal en wil verwijten, nee dat is niet mijn bedoeling. Neem van mij aan, beide groepen werken hard. Dergelijke onderzoeken tonen wel een kloof tussen onderzoek en praktijk die vaak nog te groot is.

Daarom ben ik blij met een initiatief als de Vlaamse Wetenschapsagenda die momenteel loopt. Het initiatief van het FWO, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek wil iedereen betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. Hierbij kan je tot eind mei zelf vragen insturen die door wetenschappers bekeken en geclusterd zullen worden.

Ik zag zelf al verschillende vragen passeren die rond onderwijs gaan, waarbij ze gaan van terecht, over onverwacht tot: maar dit weten we al. In de drie gevallen is deze informatie relevant: de terechte vragen kunnen onderzoekers inspireren tot wat onze samenleving en daarin het onderwijs belangrijk vinden, de onverwachte kunnen helpen tot nieuwe inzichten te komen en de vragen waar we de antwoorden wel op weten – of beter waarvan we vermoeden dat we weten hoe het zit -, wel die antwoorden moeten we beter of vaker communiceren.

Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke actie de kloof tussen de wetenschap en de samenleving nooit helemaal kan en zal dichten. Maar het is wel fijn dat de wetenschap de hand uitsteekt en veel wetenschappers zich achter het initiatief willen scharen. Tegelijk moet de hand dan wel geschud worden door de samenleving én volgt er nadien een proces waarin vragen onderzocht en waar mogelijk beantwoord moeten worden.

Nu, de kans is groot dat u binnen 20 minuten na het lezen van dit stuk, al een belangrijk deel zal vergeten zijn. Meer nog: binnen een uur wordt het echt rampzalig. Daarom kan u 2 dingen doen:

En voor de studenten? Nu weet je waarom je al begonnen moest zijn. Stel Ebbinghaus niet teleur!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.