Nieuwe paper doet wellicht anders kijken naar autisme

Deze nieuwe paper van Vikram K. Jaswal en Nameera Akhtar wil een manier van denken over autisme tackelen bij het grote publiek én bij onderzoekers zelf.

De auteurs stellen namelijk dat het sociaal ongeïnteresseerd lijken van mensen met autisme exact dat is, namelijk ‘lijken’. Ze vermoeden dat mensen met autisme wel degelijk sociaal contact willen, maar dat motorische en andere uitdagingen ervoor zorgen dat het lijkt dat niet het geval is.

Waarom zouden we die fout maken?

The perspectives of autistic people are rarely included in scientific accounts that make claims about their social interest or motivation even though they are the ones most affected by this research.

Waarna een hele reeks onderzoeken volgen die het punt van de auteurs onderbouwen.

Abstract van de paper:

Progress in psychological science can be limited by a number of factors, not least of which are the starting assumptions of scientists themselves. We believe that some influential accounts of autism rest on a questionable assumption that many of its behavioral characteristics indicate a lack of social interest—an assumption that is flatly contradicted by the testimony of many autistic people themselves. In this paper, we challenge this assumption by describing alternative explanations for four such behaviors: (a) low levels of eye contact, (b) infrequent pointing, (c) motor stereotypies, and (d) echolalia. The assumption that autistic people’s unusual behaviors indicate diminished social motivation has had profound and often negative effects on the ways they are studied and treated. We argue that understanding and supporting autistic individuals will require interrogating this assumption, taking autistic testimony seriously, considering alternative explanations for unusual behaviors, and investigating unconventional—even idiosyncratic—ways that autistic individuals may express their social interest. These steps are crucial, we believe, for creating a more accurate, humane, and useful science of autism.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.