Kantoortuinen zorgen voor net minder menselijk contact

De laatste tijd krijgen kantoortuinen het erg te verduren. We zouden er minder geconcentreerd zijn en we zouden ze gewoon niet fijn vinden. Maar het is natuurlijk goed voor menselijke interactie?

Wel, terwijl dit vaak het argument is, blijkt dit niet per se het geval. Nieuw onderzoek toont dat men net eerder gaat mailen en berichtjes gaat sturen dan met elkaar babbelen. Bij de 52 proefpersonen die gevolgd werden, daalde net de menselijke interactie met ongeveer 70%.

Nu, een steekproef van 52 is niet echt groot, maar het is een belangrijke nieuw element in een ontwikkelend verhaal.

Abstract van het onderzoek:

Organizations’ pursuit of increased workplace collaboration has led managers to transform traditional office spaces into ‘open’, transparency-enhancing architectures with fewer walls, doors and other spatial boundaries, yet there is scant direct empirical research on how human interaction patterns change as a result of these architectural changes. In two intervention-based field studies of corporate headquarters transitioning to more open office spaces, we empirically examined—using digital data from advanced wearable devices and from electronic communication servers—the effect of open office architectures on employees’ face-to-face, email and instant messaging (IM) interaction patterns. Contrary to common belief, the volume of face-to-face interaction decreased significantly (approx. 70%) in both cases, with an associated increase in electronic interaction. In short, rather than prompting increasingly vibrant face-to-face collaboration, open architecture appeared to trigger a natural human response to socially withdraw from officemates and interact instead over email and IM. This is the first study to empirically measure both face-to-face and electronic interaction before and after the adoption of open office architecture. The results inform our understanding of the impact on human behaviour of workspaces that trend towards fewer spatial boundaries.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.