Beste studenten, geloof niet je medestudenten als ze zeggen hoeveel ze studeren

Via BPS Digest vond ik een interessante studie die aantoont dat de valse overtuigingen die studenten kunnen hebben over hoeveel hun medestudenten werken voor hun studies, een negatief effect kunnen hebben op hun eigen studieresultaten.

We gebruiken vaak wat we denken wat normaal gedrag is om ons eigen handelen te richten. Maar als je dan dingen fout inschat, dan kan het goed fout gaan. BPS Digest noemt zo bijvoorbeeld het overschatten van alcoholgebruik door studenten die vaak denken dat de medestudenten veel meer drinken dan ze daadwerkelijk doen.

Dit zelfde effect zou dus ook spelen als het gaat over studeren, maar het team onderzoekers onder leiding van Steven Buzinksi, vond in vier experimenten dat de spelregels toch net anders liggen dan je misschien zou denken. Je zou kunnen denken dat stoer doen over hoe weinig je deed, anderen zou slechter doen presteren, maar het bleek anders liggen.

Het bleek dat de studenten die hun medestudenten overschatten in het aantal gepresteerde uren, slechter scoorden op de examens. De reden hiervoor zou zijn dat de studenten met de foute inschatting zich daardoor minder zeker en minder voorbereid voelden voor de test.

En er is hoop: in de laatste studie van de reeks corrigeerden de onderzoekers de misconcepties van de studenten, en dit had een positief effect. Al kunnen hier wellicht ook andere redenen meespelen.

Abstract van het onderzoek:

Pluralistic ignorance occurs when individuals misperceive a group norm and attempt to match the perceived—rather than actual—norm. Little is currently known about its role in the undergraduate classroom. The present research examined the pluralistic ignorance of studying behavior and its relationship with examination performance across four studies. Results suggested that students underestimate the amount of time their peers spend studying (Study 1), the extent of their estimation error is related to exam performance (Study 2), and that the relationship is mediated by a perceived lack of preparation (Study 3). Finally, a brief classroom intervention (Study 4) may be able to eliminate the pluralistic ignorance. Implications for the theory of pluralistic ignorance, and college teaching, are discussed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.