Een TED-talk over hoe kennis drie belangrijke denkfouten kan verslaan

De vorige keer dat ik hier een TED-talk plaatste reageerde iemand op Twitter dat ze bedenkingen hadden bij TED. Dat is geen nieuws: ik ook. In ons mytheboek fileerden we twee van de meest bekende TED-talks ooit. TED is geen wetenschappelijke conferentie. Maar dat wil niet zeggen dat de informatie per definitie fout is.

Deze talk door J. Marshall Sheppherd is een vrij mooie uitleg over drie bekende denkfouten (of zijn het er in feite twee?) die mensen maken en hoe kennis hier een antwoord kan op zijn. Als je helemaal in verwarring wil raken, lees je verder onder de video nà het bekijken van de video. Ook als je wil weten waarom ik net iets tussen haakjes toevoegde.

Video bekeken? En moedig of nieuwsgierig? Het gaat ten eerste over de confirmation bias. Bij het posten van deze video vroeg ik mezelf af of ik hier nu ook niet zelf net die denkfout maak. Veel van wat Shepherd stelt, ben ik het wel degelijk mee eens. Het is de reden waarom we Paul, Casper en ikzelf in het nieuwe mytheboek dat in februari verschijnt Evidence-Based Education ook als mythe bespreken. Het is belangrijk kritisch te zijn voor waar je meest in gelooft.

Tegelijk kan het ook zijn dat ik wel degelijk aan Dunning Kruger lijd, zodat ik niet eens door heb dat ik fout ben en ik foutief denk dat ik er veel van af weet…

Of wacht: misschien is er toch iets. Ik ben het namelijk niet zo eens met zijn omschrijving van cognitieve dissonantie aan de hand van de twee voorbeelden die hij geeft die volgens mij eerder op extra voorbeelden van Dunning Kruger lijken of op voorbeelden van wat in deze link beschreven wordt. Om echt cognitieve dissonantie te zijn, ontbreekt mijns inziens het element dat men er zelf (onbewust?) moeite mee heeft dat je als intelligentie mens aan bijgeloof doet en daarom een verantwoording zoekt en daarna je gedrag ook aanpast.

Oef, blijf ik toch nog kritisch ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.