Amplificatiebots op Twitter: wat zijn het en hoe herken je ze (Linda Duits)

Deze post verscheen eerst op dieponderzoek.nl.

Op Twitter zijn er verschillende soorten nepaccounts die allemaal verschillende doelen hebben. Veel van hen zijn erop gericht om grassroots activiteit te faken, dus om te doen alsof iets leeft onder ‘de bevolking’. Ze kunnen ervoor zorgen dat ideeën of accounts meer geloofwaardigheid verkrijgen, door tweets of personen populairder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Namaakvolgers zijn een bekend voorbeeld: die kun je kopen en dan lijk je heel wat op Twitter.

Een amplificatiebot is een account dat bestaat om ideeën groter te lijken zijn. Onderzoekers van het commerciële bureau Duo Security analyseerden gedeelde kenmerken van zulke accounts. Ze schreven vervolgens een script dat zulke nepaccounts opspoort. Na 24 uur had dat script al ruim 7000 accounts gevonden.

Onderzoekers Jordan Wright en Olabode Anise stelden eerst vast wat ‘normale’ twitteractiviteit is. Zo is het logisch dat een echte tweet meer likes dan retweets krijgt. Een normaal account mixt retweets, replies en eigen content. Een amplificatie-account heeft meer retweets – daar is ‘ie immers voor gemaakt. Tot slot is het waarschijnlijk dat een echt account tweets min of meer chronologisch retweet, terwijl een bot dit niet zal doen. Om bots vervolgens op te sporen formuleerden ze drie criteria:

  • Minstens negentig procent van de tweets zijn retweets;
  • Minimaal een derde van deze retweets zijn geamplificeerd, dat wil zeggen: hebben minder likes dan retweets;
  • Het aantal inversies (niet-chronologische retweets) was groter dan honderd.

Op deze manier is het mogelijk amplificatiebots te herkennen.

Zulke bots kunnen worden ingezet voor verschillende doelen: commercieel en politiek. Een vervolgstap die de onderzoekers niet doen is nagaan welke content precies door zulke amplificatiebots wordt versterkt. Uiteindelijk willen we natuurlijk weten wie zulke bots inzet, om zo manipulatie aan het licht te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.