Hoezo, onze kleuters bewegen te weinig? En hoe moet het dan?

Kleutergewijs

door Ellen De Decker (lector Motorische Ontwikkeling en Muzische Vorming, Odisee Hogeschool Aalst)

‘Ooh, te weinig bewegen? Neen hoor, mijn kleuters bewegen meer dan voldoende en kunnen moeilijk stilzitten!’. Ik hoor het juf Nathalie van de tweede kleuterklas vorige week nog zeggen toen ik op bezoek was in haar klas. Maar … recent onderzoek bij Vlaamse kleuters geeft echter een heel ander beeld. Iets minder dan 90% van de kleuters haalt op weekdagen de internationale richtlijnen rond beweging niet.

Onderzoekers van de Universiteit Gent bestudeerden binnen het Europese Toy-Box-project het dagverloop van 4-jarige kleuters wat betreft beweging, schermtijd en het aantal uren slaap en probeerden de ontwikkeling van een optimale gezondheid en het risico op overgewicht en obesitas bij kleuters hieraan te koppelen. Het positieve nieuws uit dit onderzoek was dat onze kleuters voldoende slapen (gemiddeld 11 uur per nacht) en dat hun schermtijd (1 uur en 20 minuten) ook…

View original post 852 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.