Is een korte nachtrust met middagslaapje beter voor tieners?

Wat is er beter voor een tiener? Een degelijke, lange nacht slapen of… een kortere nacht van 6 en een half uur slaap, maar ’s middags die slaap met een kort tukje van 90 minuten inhalen?

Volgens een nieuwe studie (RCT) door onderzoekers uit Singapore is het antwoord genuanceerd.

Het middagslaapje bleek goed te zijn voor:

  • humeur
  • geheugen
  • leren
  • ze voelden zich minder slaperig

Maar, er bleek wel een prijs bij te horen:

  • de kans op diabetes wordt groter
  • de waakzaamheid

Dus het antwoord is niet eenduidig positief of negatief, al pleiten de onderzoekers zelf toch voor een gezonde nachtrust als betere optie.

Abstract van het onderzoek:

Study Objectives

Many adolescents are exposed to sleep restriction on school nights. We assessed how different apportionment of restricted sleep (continuous versus split sleep) influences neurobehavioral function and glucose levels.

Methods

Adolescents, aged 15-19 years, were evaluated in a dormitory setting using a parallel-group design. Following 2 baseline nights of 9-h time-in-bed (TIB), participants underwent either 5 nights of continuous 6.5-h TIB (n=29) or 5-h nocturnal TIB with a 1.5-h afternoon nap (n=29). After 2 recovery nights of 9-h TIB, participants were sleep restricted for another 3 nights. Sleep was assessed using polysomnography (PSG). Cognitive performance and mood were evaluated 3 times per day. Oral Glucose Tolerance Tests (OGTT) were conducted on mornings after baseline sleep, recovery sleep, and the third day of each sleep restriction cycle.

Results

The split sleep group had fewer vigilance lapses, better working memory and executive function, faster processing speed, lower level of subjective sleepiness, and more positive mood, even though PSG-verified total sleep time was less than the continuous sleep group. However, vigilance in both sleep-restricted groups was inferior to adolescents in a prior sample given 9-h nocturnal TIB. During both cycles of sleep restriction, blood glucose during the OGTT increased by a greater amount in the split sleep schedule compared with persons receiving 6.5-h continuous sleep.

Conclusions

In adolescents, modest multi-night sleep restriction had divergent negative effects on cognitive performance and glucose levels depending on how the restricted sleep was apportioned. They are best advised to obtain the recommended amount of nocturnal sleep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.