Zeven extreme voorbeelden van onderwijs en privacy

Dit weekend verscheen er in de Guardian een artikel over hoe een schooldistrict in New York gezichtsherkenning zou beginnen gebruiken op hun leerlingen (1). Het wordt ingevoerd als een middel tegen school shootings, maar de inbreuk op de privacy is enorm. Maar er zijn nog andere onderwijsprojecten waar je vragen kan bij hebben.

Wat te denken van schooluniformen met chips ingenaaid om je leerlingen te tracken? In China gebeurt het (2), idem voor Brazilië (3). Of wat te denken over gezichtsherkenningsoftware die bijhoudt of je wel oplet in de les (4)? Of scholen die meekijken via de laptop-camera bij de leerlingen thuis (5)? Nee, echt, het gebeurt (6). Opeens lijkt het monitoren van sociale media van leerlingen bijna verwaarloosbaar (7).

Wat bij al deze maatregelen opvalt, is dat er steeds wel een ogenschijnlijk goede reden was om de maatregel in te voeren. Maar of het goede maatregels zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.