PISA in Focus: hoe goed kennen ouders de vrienden van hun vijftienjarige zoon of dochter?

Een beetje een apart onderwerp voor de meest recente PISA in Focus, of toch een onderwerp dat je niet snel met PISA of de OESO zou associëren: hoe goed kennen ouders de vrienden van 15-jarige zoon of dochter, en hoe goed kennen ze de ouders van die vrienden?

Wat blijkt?

  • On average across OECD countries, parents of 15-year-old students reported that they know five of their child’s school friends by name and four of the child’s friends’ parents. Parents in Georgia, Ireland and Spain reported knowing the most friends and parents, while parents in France, Hong Kong (China) and Macao (China) knew the fewest.
  • In most countries and economies the parents of children attending socio-economically advantaged schools knew more of their child’s friends and their parents than the parents of children in disadvantaged schools.
  • Students whose parents knew more of their friends and their friends’ parents scored higher in collaborative problem solving and reported fewer bullying experiences, even after accounting for socio-economic status.

Aha, en dat laatste is de reden. Let wel: het is PISA dus een correlatie!! Gelukkig, want Vlaamse ouders zitten eerder in de groep van minder:

Maar, ongelijkheid toont zich ook hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.