Vertonen kinderen van oudere ouders meer gedragsproblemen? Nee, net minder!

Vertonen kinderen van oudere ouders meer gedragsproblemen? Nieuw Nederlands onderzoek toont dat dit niet het geval is. Terwijl het krijgen van kinderen op latere leeftijd met een hoger risico op autisme of schizofrenie, lijken kinderen van oudere ouders net minder gedragsproblemen te vertonen dan hun leeftijdsgenoten van jongere ouders.

Een deel van de uitleg is wellicht eenvoudig: gezinnen die op latere leeftijd kinderen krijgen zijn vaker rijker en hoger opgeleid, wonen daardoor ook in betere omgevingen. De onderzoekers stelden vast dat de verschillen kleiner werden, naarmate men controleerde voor de sociaal-economische status van de onderzochte gezinnen.

Maar dan nog zijn er verschillen. Die kunnen deels verder verklaard worden door meer levenservaring en/of door genetische factoren. Deze laatste klinkt raar, maar gedragsproblemen zijn effectief deels erfelijk. Mensen met deze gedragstrek nemen ook vaker risico’s waardoor vroegere zwangerschappen mogelijk worden…

Lees ook meer in deze blogpost van , een van de onderzoeksters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.