Wil je betere schoolprestaties en minder gedragsproblemen? Verminder de stress van de leraren!

Dit onderzoek van Keith Herman en collega’s heeft zoals veel onderzoeken een zeker ‘No Shit, Sherlock’-gehalte: het zijn resultaten die meer dan behoorlijk logisch zijn. Tegelijk zie je in de praktijk net vaak het omgekeerde gebeuren van wat onderzoek aanraadt en daarom blijven dergelijke studies belangrijk om het niet uitgevoerde voor-de-hand-liggende weer onder de aandacht te brengen.

Het onderzoek toont dat in de VS quasi alle leraren in het voortgezet onderwijs bovengemiddeld gestresseerd zijn, wat in lijn ligt met eerder onderzoek in het basisonderwijs. Maar belangrijker: dergelijke hoge stressniveaus hebben een negatieve impact zowel op het leren als op het gedrag van de leerlingen. Dit is niet bepaald onlogisch. Nog los van het feit dat je minder goed les geeft waardoor de leerlingen minder leren en daardoor minder gemotiveerd zijn, zijn stressgevoelens vaak ook besmettelijk waardoor ook weer de leerlingen minder zullen leren en mogelijk zich minder goed zullen gedragen.

Toch heb ik drie bedenkingen bij de studie:

  • Het onderzoek toont een correlatie en geen causaal verband. Ik vermoed dat er wisselwerking kan bestaan, want meer gedragsproblemen kunnen op hun beurt bijvoorbeeld weer voor meer stress zorgen. Het gevaar zo van een negatieve spiraal is niet ondenkbaar. Koppel daar dan bijvoorbeeld minder mensen die voor de job kiezen wegens moeilijke werkomstandigheden, waardoor de stress weer toeneemt voor de mensen die wel nog les geven, waardoor de job weer minder aantrekkelijk wordt, enzovoort.
  • De steekproef was over de hele studie behoorlijk groot, maar voor de deelgroepen toch relatief klein. Dit is een stuk te begrijpen als je de invloed van stress bij leerkrachten bij leerlingen wil meten, dan is elke docent een hoop leerlingen, maar het doet de wetenschappers wel waarschuwen voor mogelijke vertekening in de resultaten.
  • Sommige van de oplossingen die de onderzoekers voorstellen in de perstekst bij het onderzoek voorstellen, zijn eerder lapmiddelen om de symptomen te bestrijden dan structurele oplossingen. Het is momenteel populair in de bedrijfswereld om bijvoorbeeld mindfulness-programma’s aan te bieden om te kunnen omgaan met de stress, zodat het bedrijf niets moet doen om de oorzaak van de stress te verminderen…

Abstract van het onderzoek:

This study examined the stress and coping patterns of middle school teachers. A final teacher sample of 102 and student sample of 1450 agreed to participate in the study. We conducted a latent profile analysis of the teachers’ self-reported levels of stress and coping at the beginning of the school year and used the resulting profiles to predict teacher practices and student outcomes over time. Nearly all teachers were characterized by high stress and high coping (66%) or high stress and low coping (28%). Based on concurrent ratings and observations, the High Stress/Low Coping profile had higher burnout and lower self-efficacy, higher rates of observed reprimands, and higher student-reported depression in comparison to the other classes. The most adaptive profile, Low Stress/High Coping (6% of sample), had lower burnout, greater parent involvement and higher student prosocial skills in comparison to the other groups. Profiles also predicted the maintenance of most of these effects and the increase of some effects over the school year. Examining stress and coping in combination can inform efforts to improve teacher well-being and have a positive influence on student learning environments.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.