Hoe het lerarentekort ongelijkheid kan en wellicht zal vergroten

Vandaag en morgen staken de leraren in Nederland, met opvallend veel steun van de maatschappij. De loonvoorwaarden en omstandigheden zijn dermate dat de stakingsbereidheid groot lijkt. Alles wordt nog meer gesterkt door het nijpend lerarentekort, dat de werkdruk onhoudbaar maakt.

Maar… de voorbije weken leerde ik uit de verschillende gesprekken dat het lerarentekort in Nederland – en wellicht ook in Vlaanderen – nog meer ongewenste effecten kan hebben. Zelfs in Amsterdam waar het lerarentekort zo enorm is, zijn er nog steeds scholen die het relatief makkelijker hebben dan de anderen. Heb je een rijker publiek, niet te moeilijk, dan is de kans groot dat je die witte raven die er nog zijn kan overtuigen bij jou te komen werken of leraren die al een job hebben te overtuigen van werk te veranderen.  Hierdoor komen de scholen met een armer, diverse publiek nog meer in de problemen en zal de ongelijkheid wellicht nog meer toenemen.

Thijs Roovers – een van de oorspronkelijke gangmakers achter PO in Actie, de oproep waarmee jaren geleden het protest al begon – beschrijft het in zijn meest recente column:

Waar scholen met een laag leerlingengewicht (leerlingen van ouders met een hoge opleiding) een gemiddeld tekort hebben van 5,4 procent, kampen scholen met een hoog leerlingengewicht (kinderen van ouders met weinig of geen opleiding) maar liefst met een gemiddeld lerarentekort van 18,7 procent, met uitschieters naar meer dan 40 procent.

Dit heeft er voor gezorgd dat Thijs een zeer moeilijk besluit genomen heeft en zijn job opgeeft in zijn eigen school en de omgekeerd beweging wil maken, richting deze scholen. In Amsterdam is er een noodplan nu voor het lerarentekort, met onder andere vier dagen les per week van leraren maar op de vijfde dag onbevoegde gastdocenten als idee, inzetten op zij-instromers natuurlijk ook. Meer belangrijk is de vraag van de Amsterdamse wethouder voor solidariteit tussen scholen waarbij de scholen met een hoog leerlingengewicht meer geld zouden krijgen om bijvoorbeeld leraren een extra toeslag te kunnen betalen. De minister ziet het plan alvast niet zitten, omdat het dan de scholen buiten de stad nog meer in de problemen zou brengen.

Ik vrees dat er geen elegante oplossingen bestaan… maar de kans dat het nog erger zal worden voor degenen die het meest nodig hebben, is groot.

3 gedachten over “Hoe het lerarentekort ongelijkheid kan en wellicht zal vergroten

  1. Als de onderwijsinspectie ook de resultaten van de leerlingenpopulatie op de eindtermen beoordeelt, en een school erkend/gesubsidieerd wordt op basis van het rapport van de inspectie, dan kunnen scholen misschien wel (on)bedoeld gestimuleerd worden om enkel de niet-indicator-leerlingen aan te trekken. Samen met de effecten van het lerarentekort die hierboven beschreven zijn, kan dat de ongelijkheid nog vergroten tussen scholen. Als minister Weyts in zijn beleidsnota dan ook nog af wil van de dubbele contingentering, dan vrees ik voor een zelfbevestigend Mattheüseffect. NV-A zal zijn ‘excellentie’ krijgen, maar enkel voor zij die reeds over wat sociaal/financieel kapitaal bezitten. De concentratiescholen hebben leerlingen met grotere noden, minder leerkrachten, en minder geld. Valt dus nog af te wachten hoe de inspectie zal omgaan met de nieuwe eindtermen, hoe het lerarentekort zal omgebogen worden, etc.

  2. Pingback: Hoe je als ouder kan merken dat er een lerarentekort is. | X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Even in de achteruitkijkspiegel over het lerarentekort | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.