Kinderen leren liefst van een zelfzeker iemand, maar niet als je fouten maakt (onderzoek)

Het al dan niet belangrijk zijn van vakkennis is een debat die regelmatig opduikt. Deze nieuwe studie die ik via BPS Digest vond zal wellicht dit debat mee voeden. Wat blijkt? Leerlingen blijken liever te leren van iemand die zeker van zijn stuk lijkt dan van iemand die zich eerder aarzelend opstelt. Maar tegelijk merken kinderen van vier jaar al op of iemand regelmatig fout is.

Het gaat dus niet zozeer om gewoon zelfverzekerd te zijn over de inhouden, maar ook nog correct. Meer nog kinderen op jonge leeftijd zouden al vrij vroeg trachten te vermijden om iets te leren van wie ze eerder merkten dat die persoon fouten vertelde.

Voor dit onderzoek gebruikte men 662 kinderen tussen 3 en 12 jaar die een reeks van video’s te zien kregen. BPS Digest legt uit wat dit inhield:

They used videos of actors showing “justified” confidence or hesitancy or “unjustified” confidence or hesitancy, and gauged the children’s opinions of these individuals. In each case, an actor was either allowed or not allowed to look inside a box, which contained pictures that the child could not see. The video showed them then being asked what was in the box, and their responses. For example, the “informed, justifiably confident” actor nodded and immediately said something like, “It’s a rabbit. I know it’s a rabbit. It’s a rabbit for sure.” The “informed, unjustifiably hesitant” actor, who had been allowed to look, shrugged and said, “Umm, it could be a puppy… hmm… maybe a puppy? I’ll guess a puppy.” The researchers then probed which of the actors the children would prefer to learn new words from, and who they thought was smarter.

Toch een belangrijke bedenking: dit is een onderzoek in een experimentele setting, wat vooral helpt om te kijken wanneer bepaalde voorkeuren zich ontwikkelen. Het echte leven is vaak complexer – bijvoorbeeld kinderen kunnen ook al een band hebben met de leraar waardoor een minder zekere les gecompenseerd kan worden.

Abstract van het onderzoek van Birch en collega’s:

The most readily-observable and influential cue to one’s credibility is their confidence. Although one’s confidence correlates with knowledge, one should not always trust confident sources or disregard hesitant ones. Three experiments (N = 662; 3- to 12-year-olds) examined the developmental trajectory of children’s understanding of ‘calibration’: whether a person’s confidence or hesitancy correlates with their knowledge. Experiments 1 and 2 provide evidence that children use a person’s history of calibration to guide their learning. Experiments 2 and 3 revealed a developmental progression in calibration understanding: Children preferred a well-calibrated over a miscalibrated confident person by around 4 years, whereas even 7- to 8-year-olds were insensitive to calibration in hesitant people. The widespread implications for social learning, impression formation, and social cognition are discussed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.