Deze week sprak ik met verschillende mensen in het onderwijs en de verschillen tussen scholen zijn enorm. De uitersten die ik hoorde gingen tussen een school die quasi niks deed tot een school waar een leerkracht eiste dat elke leerling om half 9 in kleren voor de online klas zit en een school die een 32-urige lesweek aanhield. De meeste scholen waarover ik hoor, zitten gelukkig daar meer tussen in.
Begrijp me niet verkeerd, beide uitersten kunnen het goed menen en het beste voor hun leerlingen willen, zelfs de school die bijna niks doet. De redenering daar kan zijn dat ze de kinderen in deze moeilijke tijd niet belasten (het kan ook zijn dat er veel leraren ziek zijn, wat in deze trouwens echt kan), terwijl de scholen die dichter bij het andere uiterste vooral hopen dat hun leerlingen niet veel leerkansen verliezen.
Maar… je kent wellicht de drie taken van Biesta van onderwijs? Naast kwalificatie, is er ook nog socialisatie en persoonlijke ontwikkeling. En terwijl deze drie al een moeilijke evenwichtsoefening zijn in gewone onderwijstijden, is die oefening nog veel moeilijker. Ik hoor ook hoe leerkrachten mooie dingen van brieven of mails laten schrijven naar ouderen, tot online praatsessies voor de hele klas of in groepjes.
De aanbevelingen die gisteren verspreid werden door het Vlaamse ministerie van onderwijs, kunnen helpen bij deze evenwichstoefening:
En ik voeg er zelf ten overvloede aan toe: bescherm ook jezelf. Je leerlingen hebben er niks aan als jij ook uitvalt.