Even puntjes op de i: wat is preteaching?

Deze tweet van Mitte legt een belangrijk punt op tafel:

De term wordt momenteel veel gebruikt in de media om de aanpak te benoemen die men wil invoeren na de paasvakantie als de scholen niet open kunnen gaan, maar dat is niet echt preteaching in de ware betekenis van het woord.

De definitie is in feite deze:

Preteaching (Nederlands: vóór het lesgeven) is het voor de les apart nemen van een groep zwakke leerlingen en aan hen alvast de instructie te geven die gaat volgen in de les. Hierdoor horen deze leerlingen de uitleg tweemaal, hetgeen een positief effect heeft op de leeropbrengsten. Preteaching gebeurt altijd in een kleine groep, maar soms ook individueel. (Bron Wikipedia)

Ik snap de verwarring wel, want wat men wil zeggen, is dat we de eigenlijke lessen gaan voorbereiden die later in de klas wel nog zullen gegeven worden.

Ik heb zelf voor en achter de schermen al gepleit voor preteaching net als de scholen weer open gaan, dit in de betekenis dat we dan vooral kijken naar de nieuwe inhouden en doelen die aan bod moeten komen en gericht via preteaching die leerlingen voorbereiden op die nieuwe inhouden.

Het voordeel van preteaching is dat we eerder preventief dan werken in plaats van remediërend en we leerlingen zo samen de nieuwe leerstof kunnen laten verwerken en collectief succeservaringen kunnen laten opdoen.

 

Een gedachte over “Even puntjes op de i: wat is preteaching?

  1. Pingback: Terugkijken op de blog tijdens de eerste jaarhelft… | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.