Nieuw vrij te gebruiken instrument om houding tav STEM te meten bij kinderen van 10 tot 12 jaar: STEM-LIT

Er gebeurt veel rond STEM-onderwijs. Voor wie op een andere planeet geleefd heeft de laatste paar onderwijsjaren, STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics. En om verschillende redenen is er nu vaak de wil om jongeren meer warm te maken voor deze vakken. En dus zien we tal van initiatieven om de interesse in STEM te stimuleren bij meisjes, bij moeilijk bereikbare doelgroepen, enzovoort.

Maar… soms is het handig om te weten of een initiatief al dan niet een effect heeft. Aan de universiteit van Leiden doen we zelf onderzoek naar hoe je STEM kan stimuleren, maar we merkten dat er nood was aan een degelijk instrument dat de houding ten aanzien van STEM kon meten voor kinderen in de laatste jaren van het basisonderwijs. Omdat er vaak gewerkt wordt rond kinderen uit kansengroepen die meer moeite met taal kunnen hebben, wilden we ook dat dit instrument laagdrempelig was, maar tegelijk natuurlijk betrouwbaar en valide bleef zodat je via pre- en posttests kon zien of de interesse van de kinderen effectief veranderde door wat je doet.

Daarom heb ik samen met mijn collega’s Aranka Grimon, Julia Cramer, Demet Yazilitas en Ionica Smeets de bestaande STEM Career Interest Survey  (STEM-CIS) hertaald naar het Nederlands, specifiek voor deze doelgroep, als het STEM-LIT instrument. In het artikel dat vandaag gepubliceerd werd op COGENT, kan je zien hoe we alles volgens de regels van de kunst hebben trachten te doen, en belangrijker: hoe de resultaten voor dit instrument qua betrouwbaarheid volledig in lijn liggen met het oorspronkelijke Engelstalig instrument dat oorspronkelijk bedoeld was voor een oudere doelgroep.

Je kan het instrument vrij gebruiken en bestaat uit 4 keer 11 vragen die de kinderen moeten invullen, 11 voor wetenschap, 11 voor technologie, enz. Het invullen van het instrument duurt zowat 20 minuten als je de houding tegenover elke deel van STEM wil meten, maar je kan er dus ook voor kiezen om bijvoorbeeld enkel de houding tegenover wetenschap te meten als enkel dit voor jou relevant is. Het goede nieuws is namelijk dat elk deelinstrument van 11 vragen ook als betrouwbaar uit de bus kwam. Je kan het instrument hier downloaden, bij gebruik graag refereren aan ons artikel.

Abstract van het artikel:

When in 2014 the STEM Career Interest Survey (STEM-CIS) was developed, the researchers could check this instrument with other target audiences. Also, the question remained if the instrument was applicable for both boys and girls. This article describes the development and validation of a Dutch language version of it, called the STEM-LIT instrument, an instrument to measure the interest of children aged between ten and 12 years in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM), focusing specifically on children from families with low socio-economic status (SES). The instrument has been adapted and developed in five stages and tested among Dutch primary school pupils in groups seven and eight (ages 10–11 and 11–12). The instrument was first tested in two pilot studies, after which some amendments were made. The final version of the instrument was tested with 212 pupils, with a Cronbach’s Alpha of.91, adding supporting evidence to the reliability of the original STEM-CIS instrument and showing that the test is as reliable for both girls and boys.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.