Leraren staan wellicht niet te springen om online les te geven. Wat betekent dit voor een digitale revolutie? #TTVL

Noem het hybride onderwijs als je hip wil zijn, noem het blended learning, maar een is zeker: door de huidige toestand moeten veel onderwijsmensen meer afstandsonderwijs regelen en zowel afstandsonderwijs als regulier onderwijs worden steeds vaker digitaal.

Dit leidde ons tot de volgende vraag bij Teacher Tapp Vlaanderen:

Als we iets dieper in de data gingen kijken, vielen nog een paar zaken op die misschien niet verbazen maar de situatie nog verduidelijken:

Bij welke profielen gaf meer dan de helft van onze respondenten aan dat ze online les geven niet fijn vinden:

 • Kleuteronderwijs (58%)
 • Lager onderwijs (58%)
 • Zorgleraren (51%)
 • Buitengewoon lager onderwijs (55%)
 • Secundair onderwijs BSO (51%)

Het minst ronduit negatieve antwoorden zien we bij leraren ASO (37%), maar dan nog vindt 44% offline nog steeds leuker.

Qua geslacht is er een licht verschil te merken met vrouwen iets minder positief (46%) dan mannen (42%). Als we kijken naar de verschillende leeftijdsgroepen dan zijn de jongste leraren onder onze respondenten, de twintigers vaakst negatief, terwijl de veertigers en zestigplussers minst vaak negatief zijn.

Onze app is voor alle duidelijkheid (nog) niet representatief, al bereiken we meer dan 1% van het Vlaamse onderwijs en matcht onze spreiding op verschillende vlakken mooi de populatie.

Maar een quasi zekere bias is dat onze respondenten interesse hebben dingen online doen. Ze gebruiken onze app, elke dag klikt meer dan 25% de onderwijstip aan,…  Ik kan het niet bewijzen, maar het zou me niet verbazen dat als deze groep al een vertekening kent, deze eerder pro technologie zou kunnen zijn. U merkt het , ik probeer me zeer voorzichig uit te drukken.

Maar dit betekent wel dat de animo voor wat sommigen nu al voorspellen als een digitale omwenteling na de crisis, niet zo groot lijkt en eerder een wensdroom lijkt. Het viel ook op hoeveel positiever directies staan t.a.v. digitaal leren dan hun korps. Dit wil ook zeggen dat als er meer in het digitale zal geïnvesteerd worden, we wellicht ook erg moeten kijken naar hoe het lerarenkorps hier tegenover staat en er moet nagedacht worden over hoe hier best mee wordt omgegaan.

Zelf meedoen met Teacher Tapp (zelfde links voor Vlaanderen én Nederland):

5 gedachten over “Leraren staan wellicht niet te springen om online les te geven. Wat betekent dit voor een digitale revolutie? #TTVL

 1. “Qua geslacht is er een licht verschil te merken met vrouwen iets minder positief (46%) dan mannen (42%). ”

  Kloppen die percentages? Op ASO na, zitten alle groepen immers boven 50%. Hoe kan het gemiddelde bij vrouwen en bij mannen dan zo ver onder 50% liggen? Of zat een enorme meerderheid van de respondenten in het ASO? Of begrijp ik de cijfers verkeerd?

  • Kloppen wel geslacht in deze over alle profielen gaan (ook directies die pak positiever staan, ondersteunend personeel,…) En ik heb oa TSO, KSO, buitengewoon secundair onderwijs niet vermeld. Ook de leraren die meerdere rollen opnemen worden nog apart bekeken. Dus zomaar dit afleiden kan niet.

 2. Dag Pedro,

  is er al relevant onderzoek dat de meerwaarde van online lesgeven bewijst. In functie van de leerwinst natuurlijk.

  groetjes,

  Johan Van de Walle

 3. Dag Pedro – ik ben zeer pro technologie in mijn dagelijks lesgeven en ook in mijn dagelijks leven. Ik gebruik jullie app dagelijks. Zeer leerzaam om resultaten op vragen te zien en de tips te lezen. Maar … online lesgeven was voor mijn lln. en mij helemaal geen plezier. De factoren: lln. van het 5de leerjaar in een heel diverse school in Brussel maakten mijn opdracht in het voorjaar helemaal niet makkelijk. Hiernaar wil ik absoluut niet terugkeren. Je voorzichtig uitdrukken over de gebruikers van de app en hun gevoel over online lesgeven, is dus helemaal correct !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.