Jezelf zijn op Facebook doet je beter voelen? (onderzoek)

Een beetje een apart onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature Communications. Waarom apart? Voor de eerste studie in de paper van Bailey et al. gebruikte men data van meer dan 10500 Facebookgebruikers die de toepassing MyPersonality hadden toegelaten, een toepassing die ondertussen door Facebook verbannen is omdat ze niet correct omgingen met databeveiliging. Deze data van de persoonlijkheidstest werd vervolgens gecombineerd met informatie over hun likes, posts,… Deze laatste data werd gebruikt om in te schatten hoe authentiek de gebruikers waren in zichzelf presenteren aan de buitenwereld via het sociale media platform. Deze eerste studie toonde een correlatie tussen hoezeer je jezelf authentiek toonde op Facebook en meer tevreden zijn over je leven. Maar een correlatie is natuurlijk nog geen causaal verband.

Daarom deden de onderzoekers een tweede studie waarbij ze 90 proefpersonen vroegen om gedurende twee weken op een specifieke manier berichten te plaatsen of dingen te liken. De ene week moesten ze dit zo authentiek mogelijk doen, de andere week moesten ze dit doen op een soort van geïdealiseerde versie van zichzelf. Deze laatste manier was dus zoals ze zouden willen zijn, eerder dan hoe ze echt zijn. Wat bleek: na de week jezelf zijn in je posts, bleken de deelnemers zich beter te voelen dan na de geïdealiseerde week, wat een causaal verband suggereert.

BPS Digest heeft wel nog een bedenking, zoals je altijd beperkingen hebt bij onderzoek:

But why people behave the way they do on social media should be considered in further research. People may have different motivations for self-idealising online, which could affect how they feel while doing so. If you’re not self-aware and feel you’re simply sharing things that really do authentically reflect who you are, does that have the same impact on wellbeing as actively deviating from your real self-view? It’s also unclear whether posting authentically is actually any better than not posting at all.

Abstract van het onderzoek:

Social media users face a tension between presenting themselves in an idealized or authentic way. Here, we explore how prioritizing one over the other impacts users’ well-being. We estimate the degree of self-idealized vs. authentic self-expression as the proximity between a user’s self-reported personality and the automated personality judgements made on the basis Facebook Likes and status updates. Analyzing data of 10,560 Facebook users, we find that individuals who are more authentic in their self-expression also report greater Life Satisfaction. This effect appears consistent across different personality profiles, countering the proposition that individuals with socially desirable personalities benefit from authentic self-expression more than others. We extend this finding in a pre-registered, longitudinal experiment, demonstrating the causal relationship between authentic posting and positive affect and mood on a within-person level. Our findings suggest that the extent to which social media use is related to well-being depends on how individuals use it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.