Een leraar is niet meer

Gisteren kreeg ik een berichtje via Facebook met de vraag of ik mijn mailadres wou geven omdat er nieuws was rond A. Van Haverbeke dat men mij graag zou bezorgen. Direct wist ik over wie het ging. De A staat voor Arseen en het was mijn leraar Nederlands in het college van Eeklo veel te lang geleden. Ook begreep ik al snel dat het nieuws wellicht niet goed was, wat de doodsbrief enkele minuten later in mijn mailbox spijtig genoeg bevestigde.

Er zijn verschillende redenen waarom ik mijn leraar niet zal vergeten. Toen ik in de tweede helft van het secundair onderwijs les van hem kreeg, viel hij op door zijn manier van les geven. We kregen film en tv-fragmenten te zien die we samen analyseerden. Hij moedigde ons echt gemeend aan, ik herinner me nog goed ‘je kan het, doe het’.

Hij was ook bibliothecaris in Eeklo, waar ik hem vaak na school terugzag. Ken je dat verhaal van Tom Lanoye over het jongetje dat alle boeken van de wereld uitlas, dat was ik.

Maar er is een moment waar ik tijdens het maken van mijn doctoraat vaak moest terugdenken. Het was tijdens de reis naar Londen. AC/DC op de radio. Thunderstruck. En opeens had de hele bus door dat onze vriendelijke, wat stijve en zeer zeker slimme leraar mee zat te headbangen. Een leraar bleek een mens. Niet ook maar een mens, maar zeer zeker een mens.

Ik leerde uit mijn eigen onderzoek hoe belangrijk informele momenten zoals deze kunnen zijn op wat er gebeurt in de formele klasmomenten. Ik gebruikte dit voorbeeld om het te illustreren.

Ik heb hem nog verschillende keren teruggezien bij voorstellingen in Eeklo. Altijd fijn.

Vaarwel meneer van Haverbeke en bedankt!

2 gedachten over “Een leraar is niet meer

 1. Zeer herkenbaar ….

  Thunder, thunder, thunder, thunder
  I was caught
  In the middle of a railroad track
  I looked round
  And I knew there was no turning back

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.