Nederlandse overheid waarschuwt voor het gebruik van Google software in de klas

Dit is geen klein ding: de Nederlandse onderwijsministers Van Engelshoven en Slob hebben in een brief aan de Tweede Kamer gesteld dat de producten van Google die in het onderwijs gebruikt worden niet veilig genoeg zijn. De privacyrisico’s zijn te groot bij tools zoals Google Workspace en Google Workspace for Education (het vroegere G Suite for Education).

Uit de brief:

Uit deze DPIA’s blijkt dat er privacyrisico’s zijn bij het gebruik van Google G Suite en G Suite for Education. Een van deze risico’s betreft de omgang met metadata. Google heeft als standpunt dat zij zichzelf als enige verwerkingsverantwoordelijke ziet voor metadata.3 Dit betekent dat zij mag bepalen voor welk doel zij metadata verzamelen en op welke manier dat gebeurt. Ook heeft Google in de privacyovereenkomsten opgenomen dat zij de voorwaarden rondom metadata eenzijdig mag aanpassen, zonder de gebruiker om toestemming te vragen. Dat betekent dat onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken, geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt.

Ook de producten van Microsoft werden onderzocht, maar bleken – mits goed gebruik – minder problemen te stellen.

Lees hierover ook meer bij Kennisnet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.