Mensen die pleiten voor meer diversiteit en verdraagzaamheid qua gender of afkomst, discrimineren zelf vaak op leeftijd (onderzoek)

Gelijke kansen voor iedereen blijkt volgens een nieuwe Amerikaanse studie toch niet altijd voor iedereen. Uit negen aparte onderzoeken in deze studie blijkt dat mensen die vechten tegen discriminatie en opkomen tegen seksisme en voor gelijke kansen, vaak zelf 1 groep discrimineren, namelijk: de ouderen.

Uit enkele van de deelstudies blijkt dat mensen die voor meer gelijkheid zijn, tegelijk vaak voorstander zijn van wat de onderzoekers Martin en North omschrijven als “succession-based ageism”, waarbij de idee is dat oudere werknemers beter moeten opstappen om plaats te maken voor jongere.

In een andere deelstudie mochten de deelnemers in scenario’s 1 miljoen dollar verdelen om de ongelijkheid in een bedrijf weg te werken. Opvallend hierbij was dat hoe meer geld iemand gaf naar gelijke kansen op vlak van vrouwen en minderheden, hoe minder geld ze wilden laten gaan naar ouderen. Uit een verdere bevraging bleek dit gemotiveerd te zijn door de idee dat ouderen net vaak vernieuwing en gelijke kansen in de weg zitten. Verder onderzoek toonde dat men wel weinig verschil maakten binnen de groep van ouderen, al wilde men wel meer in interactie gaan met oudere, zwarte vrouwen dan met oudere witte mannen.

Nu voor je denkt terecht, weet dat leeftijd in de VS bijna even vaak een grond van discriminatie is als geslacht of afkomst.

Abstract van de studie van Martin en North die wellicht voor de nodige discussie kan zorgen:

Past research has assumed that social egalitarians reject group-based hierarchies and advocate for equal treatment of all groups. However, contrary to popular belief, we argue that egalitarian advocacy predicts greater likelihood to support “Succession”-based ageism, which prescribes that older adults step aside to free up coveted opportunities (e.g., by retiring). Although facing their own forms of discrimination, older individuals are perceived as blocking younger people, and other unrepresented groups, from opportunities—that in turn, motivates egalitarian advocates to actively discriminate against older adults. In 9 separate studies (N = 3,277), we demonstrate that egalitarian advocates endorse less prejudice toward, and show more support for, women and racial minorities, but harbor more prejudice toward (Studies 1 and 2), and show less advocacy for (Studies 3–6), older individuals. We demonstrate downstream consequences of this effect, such as support for, and resource allocation to, diversity initiatives (Studies 3–6). Further, we isolate perceived opportunity blocking as a critical mediator, demonstrating that egalitarian advocates believe that older individuals actively obstruct more deserving groups from receiving necessary resources and support to get ahead (Studies 4–6). Finally, we explore the intersectional nature of this effect (Study 7). Together this research suggests that when it comes to egalitarianism, equality for all may only mean equality for some.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.