Misschien zetten we tijdens online groepswerk toch beter die camera’s af?

Het is een ergernis van veel leraren, heb ik al gemerkt: leerlingen die liever niet hun camera aanzetten tijdens lessen. Toch lijken er steeds meer aanwijzingen te komen, dat er wel degelijk redenen zijn om toch de camera uit te laten. Zo zou het beter zijn voor het milieu, maar mogelijks ook voor de kwaliteit van de resultaten bij groepswerk.

Terwijl er veel onderzoek bestaat naar het belang van non-verbale cues tijdens vergaderingen en samen werken offline, is er minder onderzoek naar hoe dit alles werkt online. Een nieuwe studie van Tomprou en collega’s gepubliceerd in PLOSOne doet vermoeden dat de spelregels wel degelijk anders zijn.

Zo zouden “visual cues” helemaal geen effect hebben tijdens het online samenwerken, meer nog teams die enkel met “vocal cues” werkten, dus zonder de video aan, bleken beter in het op elkaar afstemmen en lieten elkaar beter aan het woord. Bij het onderzoek gebruikte men 198 proefpersonen die in afwisselend in duo’s gedurende 30 minuten samenwerkten, en wat bleek: de video aan zorgde voor minder vlotte samenwerking en mindere resultaten.

Ik kan me nog steeds inbeelden dat er goede redenen zijn om de video aan te zetten als je bijvoorbeeld les geeft of vergadert, maar misschien moeten we hier ook op zoek naar een goede mix.

Abstract van het onderzoek:

Collective intelligence (CI) is the ability of a group to solve a wide range of problems. Synchrony in nonverbal cues is critically important to the development of CI; however, extant findings are mostly based on studies conducted face-to-face. Given how much collaboration takes place via the internet, does nonverbal synchrony still matter and can it be achieved when collaborators are physically separated? Here, we hypothesize and test the effect of nonverbal synchrony on CI that develops through visual and audio cues in physically-separated teammates. We show that, contrary to popular belief, the presence of visual cues surprisingly has no effect on CI; furthermore, teams without visual cues are more successful in synchronizing their vocal cues and speaking turns, and when they do so, they have higher CI. Our findings show that nonverbal synchrony is important in distributed collaboration and call into question the necessity of video support.

2 gedachten over “Misschien zetten we tijdens online groepswerk toch beter die camera’s af?

  1. Pingback: Camera aan leidt niet altijd tot betere leerresultaten – LEEFSTIJL E-learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.