Hoe krijg je jongens meer aan het lezen? (OESO)

Er is een nieuw Teaching in Focus-minirapport van de OESO. Hierin combineren de onderzoekers data van PISA en TALIS met elkaar. Dit rapport focust specifiek op de vraag hoe je jongens meer aan het lezen kan krijgen.

Wat blijkt namelijk: er zou een grotere link zijn tussen de leesprestaties van jongens en tuchtproblemen in de klas dan bij meisjes. Let wel, zowel de onderzoekers als ikzelf schrijven bewust meer, te vaak wordt anders gedacht dat dit bij meisjes niet zou voorkomen of dat alle jongens hier last van zouden hebben en zo krijg je het zogenaamde jongensprobleem.

Omdat er wel degelijk een link bestaat tussen tuchtproblemen in de klas en de leesprestaties pleit de OESO daarom om in te zetten op een goede relatie tussen leerling en leraar, omdat deze in hun data gelinkt kan worden aan betere leesprestaties. Ook genoeg opvolgen van zowel leerlingen als leraren zou een rol kunnen spelen.

Let wel: ondanks het feit dat de OESO zeer grote datasets kan gebruiken voor hun analyses, zijn de conclusies steeds gebaseerd op correlaties. Oorzakelijke verbanden laat de data niet echt toe. Anderzijds weten we uit veel onderzoek wel dat een positief leerklimaat en goed opvolgen van het leerproces positief kan werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.