Meer doen schrijven/spreken/… maar zonder (veel) meer werk?

Er wordt regelmatig gesakkerd op de trend van invul- en bordboeken op school. De verdediging van uitgevers is niet helemaal onterecht: de markt vraagt er nu eenmaal om. En eerlijk? Ik snap lesgevers ook wel. Een opstel geven of een spreekbeurt laten geven kost ontzettend veel tijd. Het laatste veel lestijd, het eerste veel verbeterwerk.

Toch is het belangrijk om onze kinderen hier goed in te trainen. Zelf schrijven kan helpen bij bijvoorbeeld begrijpend lezen, iets waar we we nog wel werk aan hebben.

Hoe kan je dit aanpakken dat je als lesgever er niet bij onderdoor gaat, maar toch genoeg productieve vaardigheden traint bij je leerlingen?

Enkele tips die ik de voorbije jaren verzamelde, oa samen met Vanessa De Wilde en Geert De Meyer binnen het Starttoets Engels project:

 • Waarom niet holistische beoordelen. In plaats van de vaak gebruikte rubrics, kan je bijvoorbeeld met ankerteksten werken. Deze teksten dienen als illustratie, als model voor een bepaalde score. Je vergelijkt dus de taak van je leerling met deze ankerteksten om te weten of een taak eerder een vijf of eerder een zeven is.
 • Ja maar, feedback geven was toch belangrijk? Zeker, maar… waarom probeer je niet eens wat vaker klassikale feedback te gebruiken. In gepersonaliseerde feedback kruipt heel veel tijd, maar er zijn vaak ook grote lijnen te trekken met commentaar die voor (bijna) alle leerlingen bruikbaar is.
 • Gaat er dan niet iets verloren? Wel, denk eens aan dit stramien:
  • Je geeft een schrijftaak.
  • Je corrigeert holistisch aan de hand van ankerteksten en noteert de belangrijkste aandachtspunten voor iedereen. Opvallende individuele fouten noteer je nog steeds voor eventuele persoonlijke feedback.
  • Je laat de leerlingen in duo elkaars taak becommentariëren aan de hand van de algemene feedback. -> voordeel leerlingen lezen van elkaar en herkennen misschien al vaker fouten op die manier.
  • En waarom niet: je laat de taak herwerken op basis van de commentaar.

En bij luisteren kan je hetzelfde doen, maar waarom bijvoorbeeld niet op basis van een opname met hun telefoon?

P.S.: dit praktisch stukje is onder andere gebaseerd op een hoofdstuk van Vanessa De Wilde, Geert De Meyer en ikzelf over het werken met ankerteksten in de klas dat volgend jaar verschijnt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.