Taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood aan hebben

Kleutergewijs

Dit najaar screenden kleuterleerkrachten voor het eerst de taalvaardigheid van de oudste kleuters met behulp van de koala-test. Dat is alvast een goede gelegenheid om met het team te investeren in taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood aan hebben. Heeft dat zin? En hoe doe je dat best?

Ja, taalondersteuning heeft zin!

Extra aandacht voor taal leidt vaak tot een verhoogde taalvaardigheid, zo leren we uit wetenschappelijk interventieonderzoek. Uiteraard mag je niet verwachten dat je in een jaar tijd grote taalnoden helemaal kan wegwerken, maar je kan wel zichtbare vooruitgang boeken ten opzichte van vergelijkbare kleuters die het zonder extra taalondersteuning moeten stellen. Het is vaak nodig om gedurende meerdere schooljaren kinderen onder te dompelen in (taal)onderwijs van hoge kwaliteit (Ansari & Pianta, 2018; Hulme et al., 2020; Trioen et al., 2021).

Dat is alvast goed nieuws! Maar… welke aanpak werkt het best?

De zoektocht naar een weloverwogen antwoord

View original post 1.163 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.