Edarxiv, een preprint-site voor onderwijsonderzoek

Wetenschappers kennen het fenomeen al langer, maar ook het grote publiek leerde de laatste maanden wetenschappelijke preprints kennen. Preprints zijn de manuscripten van onderzoeken zoals ze ingestuurd werden voor peer review. Belangrijk is dus dat de onderzoeken nog niet anoniem nagekeken zijn door andere wetenschappers.

Preprints kunnen om verschillende redenen handig zijn. Het peer review proces neemt vaak behoorlijk wat tijd in beslag en verschillende onderzoeken rond covid werden daardoor sneller bekend. Ook geven preprints andere onderzoekers – naast de reviewers – de kans om ook suggesties te doen om het werk te verbeteren. Voor onderwijsonderzoek kan je terecht op edarxiv.org.

Tegelijk is het duidelijk dat je preprints met de nodige voorzichtigheid moet benaderen. Het heeft nog niet de status van onderzoek dat gepubliceerd werd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.