Deze post verscheen eerst op dieponderzoek.nl.
Met de komst van ieder nieuw medium zijn er hopes & concerns, mensen die er verlossing in zien en mensen die het als het einde der beschaving beschouwen. Al even voorspelbaar maar een stuk minder onterecht zijn discussies over privacy en de (on)veiligheid van kinderen. Zo trekt de Britse privacywaakhond al aan de bel voordat er een metaverse is waarin we virtueel kunnen rondlopen.
Volgens het Information Commissioner’s Office schendt Meta, de nieuwe naam van Facebook, de kinderregelgeving met de VR-headsets die nodig zijn om de metaverse te kunnen betreden. De bril heeft geen parental controls en ouders kunnen niet zien wat hun kind allemaal doet. Een van de opstellers van de kinderregelgeving in het VK zegt tegen The Guardian:
“Kids using VR headsets like Oculus can access chatrooms and other features known to carry risk, by simply ticking a box declaring they meet the minimum age requirements. This is an insufficient barrier to underage use of services known to harbour child abuse, harassment, racism and pornography.”
Het is belangrijk dat makers van hard- en software een werkwijze aannemen die bekend staat als ‘safety by design’ of ‘safe by design’. Al vanaf het begin zou in de ontwikkeling veiligheid meegenomen moeten worden, samen met kwaliteit, programma en kosten. Geen maatregelen achteraf dus, maar risico’s direct voorkomen. Facebooks geschiedenis laat zien dat we van de techgigant op dat vlak weinig hoeven te verwachten.