Verdedig ik gepeste medeleerlingen op school of toch niet?

Vandaag begint de 17de editie van de Vlaamse week tegen pesten. Over heel Vlaanderen verschijnen bij kinderen, jongeren en volwassenen vier stippen op hun hand of vormen ze een vuist tegen pesten. Daarnaast nemen heel wat Vlaamse scholen verschillende initiatieven om pesten op school bij kinderen en jongeren te verminderen en voorkomen. Desondanks blijft pesten op school een veelvoorkomend probleem. Zo is in Vlaanderen nog steeds één op de zes leerlingen het slachtoffer van pesterijen op school (van Gils et al., 2021).

Pesten is een herhaaldelijke vorm van agressie waarbij doelbewust op een of andere manier schade wordt toegebracht aan een persoon met minder macht dan de pester (Olweus, 1993). Door dit machtsverschil is het voor het slachtoffer moeilijk om voor zichzelf op te komen en het pesten te doen stoppen. Hoewel pesten vroeger vooral als een gebeuren tussen twee personen werd gezien, wordt pesten tegenwoordig gezien als een groepsgebeuren

View original post 888 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.