Interview met VOV: “L&D in de toekomst wellicht van cruciaal belang”

Binnenkort geef ik een VOV een keynote, en dat was aanleiding voor een leuk interview:

Niemand minder dan onderzoeker, pedagoog en inspirerend spreker Pedro De Bruyckere geeft op 28 april het officiële startschot van de VOV-Beurs 2022 met zijn exclusieve keynote ‘Vooruitkijken? Weet je wel wat er nu gebeurt?’. In deze intrigerende keynote schetst hij belangrijke tendensen die je op weg kunnen zetten in de toekomst van L&D. Want vooruitkijken kan je best als je weet wat er vandaag allemaal gaande is.

Daarom besloot VOV om ook eens te polsen hoe het vandaag met Pedro De Bruyckere gesteld is. Wat drijft hem? Wat bezielt hem? En wat zijn de belangrijkste lessen, trends en conclusies in het leven en de carrière van deze vermaarde factchecker?

Pedro De Bruyckere, laten we beginnen bij het begin. Wie ben je?

“Iemand met een gebrek aan zelfkennis (lacht). Ik ben pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool enerzijds en sinds kort ook aan de Universiteit van Utrecht, sinds mijn project aan de Universiteit van Leiden afgelopen is. Maar mensen zullen me voornamelijk kennen als factchecker en myth-buster van alles wat met onderwijs en leren te maken heeft.”

“Er wordt namelijk heel veel verteld over onderwijs en leren. Ik denk aan klassiekers als leerstijlen en de vooral op Linkedin erg populaire leerpiramide. Ik ga kijken wat de wetenschap hierover te zeggen heeft en klasseer de onderzochte materie in drie categorieën: ‘complete onzin’, ‘genuanceerd’ en ‘geen evidentie pro of contra de claim’. Zo hebben ik en mijn collega’s, Paul Kirschner en Casper Hulshof, al twee boeken gepubliceerd en is er momenteel een derde in de maak.”

“Verder ben ik een van de voortrekkers van Teacher Tapp Vlaanderen, waarmee we onderwijspersoneel bevragen, en van de tegenhanger voor jongeren: Waddist. En als ik niet met onderzoek bezig ben, produce ik de muziek van Augustijn Vermandere, vooral bekend in West-Vlaanderen. Zelf speel ik ook in een bandje, Blue and Broke, waarmee ik regelmatig optreed. Mensen denken vaak dat je maar één ding kan. Toch kan je me dus niet alleen boeken om te spreken, maar ook om muziek te spelen.”

Lees hier verder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.