Een sociale kaart van de klas: Reflecties van leerkrachten

Hoe kijken leerkrachten naar relaties met én tussen leerlingen in hun klas? Katrien Koenen vond drie leerkrachten in het lager onderwijs bereid om samen met haar alle relaties in hun klas in kaart te brengen. En daarmee bedoel ik dan ook echt álle relaties: elke relatie die de juf had met elke leerling, en daarnaast ook elke relatie die die leerling had met elke andere leerling in de klas. Dat leverde mooie plaatjes (sociogrammen) op die zicht gaven op individuele relaties, maar ook op groepsvorming, populariteit in de klas en andere zaken.

Figuur 1: Voorbeeld van een sociogram (Koenen et al., 2022)

Aan de hand van het sociogram van de klas ging Katrien in gesprek met de leerkracht, op zoek naar verklaringen voor de kwaliteit van de relaties en vooral voor de kwaliteit van hun eigen relaties met leerlingen. We kwamen uit op drie thema’s (na te lezen in Koenen…

View original post 974 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.