De Universiteit van Nederland over… heksen! Leuke correctie op enkele bekende ideeën

Heksen: dat zijn toch vrouwen met lange grijze haren en een puntige hoed? Nou… niet allemaal! Historicus Steije Hofhuis van de Universiteit Utrecht legt in deze video uit dat in het verleden ook mannen en zelfs kinderen werden veroordeeld voor hekserij. De reden? Een complottheorie waarin geclaimd werd dat wicca’s, hoe heksen ook genoemd worden, zich hadden verbonden met de duivel. Ze kregen magische krachten van hem om vee ziek te maken en oogsten te laten mislukken. Een koudere periode in de geschiedenis, samen met het geloof en de angst voor God, speelde een grote rol bij de verspreiding van deze verhalen. Tussen de 15e en 18e eeuw werden tienduizenden mensen gemarteld, verbrand, opgehangen of met gewichten in het water gegooid om te verdrinken omdat ze verdacht werden van witchcraft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.